Jacht op toeristenbelasting particuliere verhuurders (video)

© Omroep Zeeland

75 huisadressen

OOST-SOUBURG - Het aantal mensen dat een kamer in zijn eigen huis verhuurd neemt toe. Eén van de bekendste boekingssites is Airbnb. De verhuurder moet toeristenbelasting afdragen van al die mensen die een nachtje in zijn huis komen logeren. Vaak gebeurt dat wel, maar lang niet altijd. Vlissingen, Veere, Middelburg en Schouwen-Duiveland, die samenwerken als het gaat om belastingen, ontdekten 75 huisadressen waar commercieel wordt verhuurd, maar geen toeristenbelasting wordt betaald. 

Boetes

De vier gemeenten hebben ook de boetes op elkaar afgestemd. Als een verhuurder van een slaapplaats geen aangifte doet van de toeristenbelasting, kost dat hem het eerste jaar vijf procent van de aanslag er bovenop met een minimum bedrag van vijftig euro. Dat loopt in de eerste vier jaar op tot vijfentwintig procent van de aanslag, met een minimum bedrag van vijfhonderd euro. In alle gevallen is het maximum boetebedrag 2400 euro. 

Internet afstruinen

In tegenstelling tot campings en hotels, zijn Airbnb's vaak niet als zodanig herkenbaar. Meestal hangt er geen bordje aan de deur. En dus zit er voor ambtenaren niets anders op dan het internet af te struinen.
Toeristenbelasting airbnb

Bezoekje thuis

Als de gemeente aanbieders ontdekt die geen toeristenbelasting betalen, ontvangen ze eerst een aangiftebrief op de deurmat. Mocht de verhuurder niets van zich laten horen of niet betalen, dan wordt aan de deur gecontroleerd. En wie zo'n een bezoekje thuis krijgt, moet flink in de buidel tasten.
Toeristenbelasting airbnb 2

Begroting gedicht

Een gemeente mag zelf bepalen of er toeristenbelasting wordt geheven. In Zeeland doen alle gemeenten dat, op Borsele na. In 2015 haalden de dertien Zeeuwse gemeenten samen 15,9 miljoen euro aan belasting op. Een deel van het geld wordt gebruikt om voorzieningen voor toeristen van te financieren, maar ook de begroting kan er mee worden gedicht.

Vier miljoen

De hoogte van toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen welk tarief zij berekenen. In Middelburg is dat 1,50 per nacht, in Vlissingen 1,45, in Veere 1,20 en voor Schouwen-Duiveland 1,11 per nacht. De laatste twee gemeenten harken ieder jaarlijks meer dan vier miljoen euro binnen door het heffen van toeristenbelasting.