Nierpatiënt: "Ongelofelijk dat zo veel mensen mij willen helpen"

Nierpatiënt: "Ongelofelijk dat zo veel mensen mij willen helpen"
Nierpatiënt: "Ongelofelijk dat zo veel mensen mij willen helpen" © Nier voor Jeroen
Nier voor Jeroen

Twee ton

'S-GRAVENPOLDER - Dee behandeling kost dus bijna twee ton en wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed. Familie en vrienden besloten een stichting op te richten en via internet het geld voor hem in te zamelen. 
Doneren
De website ging begin juni online. Het oorspronkelijke idee was een website met informatie en een plek waar mensen konden doneren. Maar er ontstonden spontane inzamelingsacties: "Van een fietstocht, tot het inzamelen van lege flessen, tot het bakken van pannenkoeken in de kerk. Heel bijzonder dat zo veel mensen zich voor mij inzetten. Ik ben ze zo dankbaar", vertelt Jeroen.
Fietsen voor Jeroen
Fietsen voor Jeroen © OZ
165.500
Na zes weken inzamelen, is het geld al bijna binnen. De teller staat nu op 165.500 euro. "Niet te geloven", vindt Jeroen. Een groot deel van het geld komt uit gereformeerde hoek. "Daar heb ik inderdaad veel aan te danken. Je merkt dat de onderlinge liefde heel sterk is. Het is ook een Bijbelse opdracht om elkaars noden en lasten te dragen."
Dialyse
Sinds 2013 moet hij drie keer per week naar het ziekenhuis. Daar ligt hij dan vier uur aan een dialyseapparaat om zijn nieren te spoelen. "Als ik daarvan terug kom ga ik gelijk slapen. Om half 5 kom ik dan uit bed en kook ik voor mijn vrouw en dochter. Omdat je van dialyseren moe wordt, ga ik daarna ook weer op tijd naar bed."
Jeroen met zijn dochter Mirre
Jeroen met zijn dochter Mirre © OZ
Behandeling
Als het geld binnen is moeten er nog vele hobbels genomen worden. Zo krijgt hij eerst de behandeling. "Die behandeling filtert antistoffen uit mijn lichaam. Ik heb drie mensen die hun nier aan mij willen geven. Ook dat is heel bijzonder. In het ziekenhuis kijken ze dan voor welke nier ik de minste antistoffen heb. Die nier krijg ik dan om er zeker van te zijn dat de nier een goede kans maakt in mijn lichaam."
Vrijheid
Aan het leven na de niertransplantatie durft Jeroen stiekem weer een beetje na te denken. "Een half jaar geleden was het zo uitzichtloos. Ik ben er nog lang niet, maar als het allemaal lukt heb ik mijn leven weer terug. De vrijheid van onbezorgd een weekje op vakantie te kunnen tot het feit dat ik dan over een tijdje een paar dagen kan gaan werken, zodat mijn vrouw bij onze dochter kan zijn."