Voorproefje van lawaai en trillingen Terneuzen (video)

Voorproefje van lawaai en trillingen Terneuzen (video)
Voorproefje van lawaai en trillingen Terneuzen (video) © OZ

Hoeveel lawaai

TERNEUZEN - De bouw van de sluis begint pas eind 2017, maar deze proeven moeten alvast uitwijzen hoeveel lawaai en trillingen het heien veroorzaakt.
Heiproeven nieuwe sluis

Voorproefje

Voor inwoners van Terneuzen betekent het dat ze de komende weken overlast kunnen ondervinden in de vorm van trillingen en lawaai. Een soort voorproefje op wat nog komen gaat, want als de bouw van de sluis eind 2017 start wordt er anderhalf jaar lang geheid. 

Ideale manier

Tijdens de proeven gaan een aantal damwanden en palen de grond in en wordt op verschillende locaties gemeten wat voor trillingen en geluid dat oplevert. Zo wordt uiteindelijk bepaald wat de meest ideale manier is om te heien met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. 

Kerk gesloopt

De heiwerkzaamheden liggen gevoelig in Terneuzen. Bij de bouw van een van de huidige sluizen in de jaren zestig verzakte het centrum van Terneuzen zodanig dat de katholieke kerk gesloopt moest worden. 

930 miljoen

De aannemer die de heiproeven uitvoert is de Jan de Nul group. Wie uiteindelijk de nieuwe sluis gaat bouwen is nog niet bekend. Het aanbestedingstraject loopt momenteel nog. De nieuwe sluis moet in 2021 klaar zijn en moet er voor zorgen dat grotere schepen de haven van Gent kunnen bereiken. De totale kosten zijn 930 miljoen en daarvan betaalt Vlaanderen het grootste deel.