Van Groningen tot Limburg: borden Staatsbosbeheer zijn Zeeuws (video)

Van Groningen tot Limburg: borden Staatsbosbeheer zijn Zeeuws (video)
Van Groningen tot Limburg: borden Staatsbosbeheer zijn Zeeuws (video) © Omroep Zeeland
Orionis Walcheren maakt de komende vier jaar alle borden voor Staatsbosbeheer
Orionis Walcheren maakt de komende vier jaar alle borden voor Staatsbosbeheer © Omroep Zeeland

In elkaar zetten

VLISSINGEN - In het leer- en werkbedrijf in Vlissingen sleutelen verschillende afdelingen aan de borden. Op de metaalafdeling worden ze in elkaar gezet, de graveerafdeling voorziet de borden van de teksten en in het magazijn worden ze verpakt en vervolgens verstuurd.

Borden en bordjes

Per jaar worden er ongeveer 500 regelgevende borden, 200 informatie- en oriëntatieborden, 3000 pictogrambordjes en 50 handwijzers gemaakt. De eerste borden hangen al in het noorden van het land. In Zeeland worden ze binnenkort verwacht.

Vijf nieuwe werkplekken

De order levert vijf nieuwe werkplekken op en meer werk voor de huidige werknemers. Ze zijn ongeveer een uur bezig met het maken van een bord. De werknemers doen werkervaring op met oog op doorstroom naar een baan bij een 'gewone' werkgever. Arjan is één van die werknemers die helpt de borden te maken. Arjen vond de borden toen hij jong was al mooi. De werknemer van Orionis had nooit kunnen weten dat hij de herkenbare borden ooit zou gaan maken:  
Borden Orionis internet 1

Uitdaging voor Orionis

Staatsbosbeheer heeft voor het sociaal werkbedrijf gekozen omdat de prijs-kwaliteitverhouding van de borden daar het beste is. Orionis Walcheren heeft veel moeite gedaan om de opdracht binnen te halen. Eenmaal aangenomen, begon de uitdaging pas echt, zegt afdelingsleider Ed: 
Borden Orionis internet 2

Gevolgen participatiewet

Door de invoering van de Participatiewet in 2015 is de Wet sociale werkvoorziening (WSW) weggevallen. Arbeidsgehandicapten die voor de invoering van de nieuwe wet onder die WSW vielen, blijven dat wel. Er worden alleen geen nieuwe gevallen meer aangenomen en dus slinkt het aantal wsw'ers geleidelijk. 

Minder subsidie

Gemeenten krijgen per arbeidsgehandicapte subsidie. Dat neemt nu dus af. Ook is de toedeling van de subsidie veranderd waardoor er steeds minder geld is voor de werkbedrijven. Nu is er 25.460 euro beschikbaar per voltijd arbeidsplaats. In 2020 moet dat 23.000 euro worden. 

Reguliere arbeidsmarkt

De focus ligt op de gewone werkgever. Arbeidsgehandicapten moeten dus sneller doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Volgens Matthias de Visser van Orionis is een grote order is dus niet alleen belangrijk vanwege het geld maar ook dat de werknemers veel werkervaring kunnen opdoen. 
Borden Orionis internet 3
Levensbelang
Ook voor andere Zeeuwse sociale werkbedrijven zijn zulke orders van levensbelang. Dethon in Zeeuws-Vlaanderen geeft aan een maatschappelijke onderneming in wording te zijn vanwege de Participatiewet. Ze zetten daarom ook hoog in op het binnenhalen van grote opdrachten. In maart hebben ze een grote opdracht van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten veroverd om chemievrij onkruid te bestrijden op verhardingen. Dertig werknemers zijn hierdoor aan de slag.