Omgeving Gildeweg: Communicatie tijdens brand faalde

Omgeving Gildeweg: Communicatie tijdens brand faalde
Omgeving Gildeweg: Communicatie tijdens brand faalde © OZ
© oz
ITEM bijeenkomst brand gildeweg

Bijpraten over brand

VLISSINGEN - Ruim vijftig ondernemers en omwonenden waren maandagavond afgekomen op de informatiebijeenkomst over de brand aan de Gildeweg afgelopen zaterdag. De gemeente wilde betrokkenen graag bijpraten over de stand van zaken van de vrijgekomen asbest. Voor de aanwezigen was juist de falende communicatie onderwerp van gesprek. Een ondernemer: "Ik kreeg alleen te horen dat ik mijn huis niet uit mocht. Verder niets. De hele dag niet. Niemand kon me wat vertellen."
Lijsten met nummers
Meerdere aanwezigen verweten de gemeente dat ze niet beter hun best hebben gedaan om iedereen beter te informeren. Ondernemer Ko Mechielsen: "Er zijn lijsten op het stadhuis waar precies op staat welke ondernemers hier gevestigd zijn met hun telefoonnummer. Daar wordt dan niets mee gedaan."
24-uurs economie
Veel ondernemers bleven lang in het ongewisse of ze hun terrein af mochten, of en wanneer hun zaak open kon en wanneer de schoonmaakwerkzaamheden klaar zouden zijn. Ook was er frustratie over het feit dat het schoonmaakbedrijf wat de asbest opruimt, op zondag niets heeft gedaan. Ondernemer Jeroen Terheijden: "We leven in een 24-uurs economie. Het stuit me tegen de borst dat er zondag niet doorgewerkt is." 
Uitslaande brand bij autobedrijf in Vlissingen
Uitslaande brand bij autobedrijf in Vlissingen © Omroep Zeeland

Behoefte aan informatie

Burgemeester Bas van den Tillaar beaamt dat de communicatie beter kon. "We hebben gezien dat er een grote behoefte is vanuit de ondernemers om informatie. De les die we daaruit trekken is dat als je daartoe in staat bent, dat je dat dan ook moet doen." De gemeente Vlissingen zet dinsdag de vragen die aan bod zijn gekomen met antwoord op hun website. 
Steun
Karel Hofman, eigenaar van de garage waar de brand uitbrak, was ook aanwezig. Aan het einde van de avond nam hij het woord en dankte iedereen voor de enorme hoeveelheid steunbetuigingen. "Er komt momenteel veel op ons af dus ik ben nog niet in staat geweest om mensen persoonlijk aan te spreken. Dat wil ik graag bij deze doen." 
© oz
Stand van zaken
Dinsdag worden de laatste stukken aan de Gildeweg schoongemaakt waaronder een aantal bossages en een gedeelte achter de Praxis. Wanneer het getroffen terrein wordt aangepakt, is nog niet bekend. Alle bedrijven die niet getroffen zijn, kunnen dinsdag weer open.
Winkels gesloten
Zaterdagochtend ontstond er een grote brand in garagebedrijf. Het bedrijf een een aantal omliggende loodsen zijn bij de brand verloren gegaan. Door de brand moesten de winkels aan de Gildeweg de hele dag gesloten blijven. Zaterdagavond 22.00 uur werd het gebied weer vrijgegeven.
Lees ook: Bedrijven ernstig gedupeerd door brand

Asbest vrijgekomen
Bij de brand is asbest vrijgekomen. Het asbest is onder meer op het dak van de Albert Heijn en de parkeerplaats terecht gekomen. In de buurt van de Gildeweg liggen nog steeds asresten en brokstukken van de brand. Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeente Vlissingen klaar is met het opruimen van dat brandafval. De planten en struiken langs de Gildeweg zullen volledig verwijderd moeten worden.