Scheepswrak Ritthem kiepert bijna de diepte in

Scheepswrak Ritthem kiepert bijna de diepte in
Scheepswrak Ritthem kiepert bijna de diepte in
Kanon scheepswrak bij Ritthem
Kanon scheepswrak bij Ritthem © Cultureel Erfgoed
RITTHEM - foto: Cultureel Erfgoed

Oudste Scheepswrak

'Het wrak van Ritthem' zoals het vergane schip wordt genoemd, is voor zover bekend het oudste scheepswrak op de Nederlandse zeebodem. Het schip is rond 1555 gebouwd. Pas in 1999 werd het door Rijkswaterstaat ontdekt. 
Afkalven
Elf jaar geleden werd er al door lokale sportduikers gemeld dat het wrak in de 47 meter diepe vaargeul dreigt te verdwijnen. Toen is er geen actie ondernomen. Nu blijkt uit recent onderzoek dat de vaargeul in de laatste twee jaar met een enorme snelheid aan het afkalven is. Er rest nog weinig tijd om onderzoek te doen.
ITEM scheepswrak Ritthem
Erfgoed
Commissaris van de Koning Han Polman heeft samen met de gemeente Vlissingen een dringend verzoek gedaan aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, om op korte termijn met een laatste onderzoekactie te starten. De minister wil graag toetreden tot het UNESCO-verdrag ter bescherming van erfgoed onder water. Een onderzoek naar het Zeeuwse wrak zou daar volgens de gemeente goed bij aansluiten.
Kanonnen
Volgens maritiem deskundige Cor Heijkoop gaat het nog een ingewikkelde klus worden om het wrak te onderzoeken. "Als je daar duikers onder water laat gaan, zou je de scheepvaart stil moeten leggen op de Westerschelde. Dat is nogal wat." Volgens Heijkoop is het wrak vermoedelijk een restant van een koopvaardijschip dat omgebouwd is tot een oorlogsschip. "Het zou mooi zijn als we de kanonnen kunnen redden en wat spullen uit het wrak kunnen halen die ons meer vertellen over de geschiedenis."