750 keer het nieuws in zes regels

750 keer het nieuws in zes regels
750 keer het nieuws in zes regels © OZ
Richard Gutjahr
Richard Gutjahr © ARD

Razende reporter

VLISSINGEN - De snelsonnetten zijn te lezen op de website gedichten.nl en op zijn Facebookpagina. Deze keer gaat het snelsonnet over een journalist die kort na elkaar ooggetuige was van twee aanslagen.
RAZENDE REPORTER

In Nice was hij toevallig bij de truck
Op het moment dat die voorbij kwam rijden,
En even later, - het zijn drukke tijden -, 
Was hij in München tot zijn groot geluk.

Trekt hij 't aan of wordt hij soms gestuurd?
Let dus goed op en blijf ver uit zijn buurt.

...journalist Richard Gutjahr was toevallig aanwezig op het moment dat de aanslagen in Nice en die in München zich voltrokken...
ITEM Coenraedt 750

Sonnettette

Een snelsonnet bestaat uit een couplet van vier regels (kwatrijn) en een tweeregelige uitsmijter (distichon). Het rijmschema is abba, cc. Coenraedt maakte kennis met het snelsonnet (ook wel liefkozend ‘sonnettette’ genaamd) via de website www.gedichten.nl, Destijds behoorde Dichter des Vaderlands Driek van Wissen (1943-2010) daar tot de kernploeg van snelsonnettenschrijvers.
Vaardigheid
Bij 750 snelsonnetten blijft het niet, als het aan Coenraedt ligt: “De onderwerpen liggen voor het oprapen, het houdt je scherp en zo blijf je ‘in de oefening’. Die vaardigheid kan je vervolgens weer benutten voor het schrijven van andersoortige gedichten.”
Oudejaarsshow
Sinds 2008 leest Coenraedt van Meerenburgh een selectie snelsonnetten voor in een Oudejaarsshow in De Drukkerij in Middelburg. Hij deed dat jarenlang samen met collega Ko de Laat uit Tilburg. Dit jaar staat hij er alleen voor, omdat Ko een punt zette achter de reeks duo-optredens.
10 jaar snelsonnetten
10 jaar snelsonnetten © OZ
Gebundeld
De beste snelsonnetten van Coenraedt van Meerenburgh zijn vorig jaar gebundeld in ’10 jaar snelsonnetten’. Het boek dingt mee naar de Zeeuwse Boekenprijs. Daarin staat ook dit snelsonnet over de voorverkiezingen in de Verenigde Staten:
ALL IN THE FAMILY

Het land lijkt steeds meer op een koninkrijk,
Nu namen van de leiders zich herhalen,
Het halve volk zal níet zijn stem bepalen,
En zo blijft alles elke keer gelijk.

Wie over acht jaar wint, is ook bekend:
Dan wordt mevrouw Obama president.