Middelburg worstelt met hoge huren winkelpanden (video)

Middelburg worstelt met hoge huren winkelpanden (video)
Middelburg worstelt met hoge huren winkelpanden (video) © Omroep Zeeland
Huur van winkelpanden in het centrum van Middelburg extreem hoog
Huur van winkelpanden in het centrum van Middelburg extreem hoog © Omroep Zeeland
MIDDELBURG - De cijfers
In Middelburg is de huurprijs op jaarbasis 286 euro per vierkante meter. Gevolgd door Sluis, Goes en Terneuzen. In Vlissingen is dat 121 euro. Ondernemers net buiten de provincie kunnen in Bergen op Zoom terecht voor 124 euro per vierkante meter per jaar.
Middelburg
In Middelburg betalen ondernemers dus de hoofdprijs voor een vierkante meter. Zeker in de Lange Delft. Omdat elk jaar de huurprijzen stijgen, is het voor sommige zelfstandige ondernemer lastig om het hoofd boven water te houden. Harriet Schenkel runt al zeven jaar een kantoorboekhandel in de hoofdwinkelstraat. Zij moet gedwongen de winkel sluiten, omdat zij en haar man de 8.300 euro huur per maand niet meer kunnen opbrengen.
Huur winkelpanden Middelburg internet 1
Zijstraat
Voor het echtpaar Schenkel is verkassen naar een zijstraat geen optie. Daar liggen de huurprijzen iets lager, maar daar hebben ze minder aanloop van klanten. Zo komen ze er qua omzet dus ook niet uit. De ondernemers zijn het gesprek aangegaan met de huurbaas, maar die kon niets betekenen. Hij zit met concurrerende andere verhuurders die dezelfde huurprijzen hanteren.
Gemeente
De gemeente Middelburg zegt niets voor de ondernemers te kunnen betekenen. Volgens de gemeente is er nog geen probleem omdat er relatief weinig leegstand is in de binnenstad. Ambassadeur van de binnenstad, Cees Verhage, houdt de boel nauwlettend in de gaten.
Huur winkelpanden Middelburg internet 2
Andere gemeenten
Hoe zit in andere gemeenten? Onderstaande graphic toont de situatie per 1 augustus 2016 volgens de websites van Funda in Business en iLocate. Alleen locaties met een aanbod van vier of meer winkels. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het aanbod, hoe hoger de gevraagde huur.

Huur winkelpanden Zeeland