Zeeuwse vuilnisbakken het volst van heel Nederland

Grafiek afvalproductie van de Zeeuwen

Niet alleen kliko

OOST-SOUBURG - Het gaat bij deze getallen om een inventarisatie van al het huishoudelijke afval per inwoner in 2015. Niet alleen wat er in de kliko of de container verdwijnt, maar ook wat er naar de gemeentelijke milieustraten wordt gebracht. Zeeuwen gaan wat vuilnisproductie betreft al twintig jaar aan kop in Nederland.

Milieustraat gratis

Het is niet duidelijk of deze uitzonderlijke positie verklaard moet worden door de leefstijl van de Zeeuwen of door verschillende registratiemethodes per regio. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat in Zeeland de milieustraten gratis zijn, wat niet in alle provincies het geval is. 
Vuilnis
Vuilnis © OZ
Papier
De Zeeuwen zijn ook goed voor de hoogste stapel oud papier per jaar. Er werd vorig jaar 71 kilo per inwoner gescheiden ingezameld. Niet alleen door middel van de blauwe kliko's, maar ook door verenigingen. Het Nederlandse gemiddelde was 55 kilo en de Zuid-Hollanders komen niet verder dan 39 kilo.

Grote tuinen
Met GFT-afval staat Zeeland in ons land op de vierde plaats met 110 kilo. De gemiddelde Nederlander is goed voor 80 kilo GFT. In de Top 3 van ons land staan Drenthe, Friesland en Gelderland, waar de mensen over het algemeen grotere tuinen hebben dan in de rest van Nederland.