Opgepast: Jacobskruiskruid; mooi geel maar toch gevaarlijk ! (video)

Opgepast: Jacobskruiskruid; mooi geel maar toch gevaarlijk ! (video)
Opgepast: Jacobskruiskruid; mooi geel maar toch gevaarlijk ! (video) © OZ
Jacobskruiskruid gedoe 2

Alle delen zijn giftig

WATERLANDKERKJE - Jacobskruiskruid is een bron van nectar en stuifmeel voor insecten. Maar pas op: alle delen zijn giftig. Paarden vinden Jacobskruiskruid meestal te bitter om zomaar te eten. Als de plant gedroogd is, proeven ze dat niet meer en dan kan ernstige gevolgen hebben. Dieren die veel van de plant binnenkrijgen, kunnen last krijgen van ernstige leveraandoeningen, soms het de dood tot gevolg. Veearts Frank van de Vijver in IJzendijke behandelt jaarlijks enkele paarden vanwege zo'n vergiftiging. 
Vreetzakje eet te veel kruid
Ook de 18-jarige pony Noortje van de familie Roosink uit Waterlandkerkje is slachtoffer geworden van de plant. "Dit is een vreetzakje en ze heeft kennelijk toch veel van het kruid gegeten. Daardoor werd ze een tijd geleden doodziek", zegt eigenares Jessamy Roosink. De weides van de familie zijn praktisch allemaal vergeven van het kruid. Het waait over vanaf een achtergelegen natuurgebied. "We hebben er van alles aan gedaan om het uit de wei te houden, maar tevergeefs." Binnenkort gaat de wei op de schop. Dat gaat zeker honderden euro's kosten. Noortje krijgt medicijnen en maakt het nu beter, maar het zal lang duren voor ze weer de oude is. 
Jessamy Roosink met pony Noortje
Jessamy Roosink met pony Noortje © OZ

Goed opletten bij inkoop hooi

Een situatie zoals met Noortje komt niet vaak voor. Daarom laat Staatsbosbeheer zijn pony's rustig grazen tussen het gele kruid. "Bij ons zijn geen gevallen van zieke dieren door het eten van Jacobkruiskruid bekend. Je moet goed letten op welk hooi je koopt, want dat moet vrij zijn van het kruid. Anders kan het wel kwaad", zegt boswachter Karel Leeftink. Hij benadrukt het belang van de plant voor insecten als vlinders en bijen. "Die zijn belangrijk voor het bestuiven van gewassen." Leeftink begrijpt dat paardenhouders de plant liever niet in of bij hun wei zien. "Ruim de mest op, want mest broeit en geeft kale plekken in het gras. En hoe dichter de graszoden zijn, hoe moeilijker de plant zich er kan vestigen."
© OZ