Onduidelijkheid over noodopvanglocaties vluchtelingen

Onduidelijkheid over noodopvanglocaties vluchtelingen
Onduidelijkheid over noodopvanglocaties vluchtelingen © oz
© oz
OOST-SOUBURG - Noodopvang
De toestroom van vluchtelingen is afgenomen, maar noodopvang blijft nodig. Gewone asielzoekerscentra kunnen ook de kleinere stroom vluchtelingen niet allemaal herbergen. De afname van het aantal vluchtelingen is ook de Zeeuwse noodlocaties te merken. In Terneuzen verbleven een aantal maanden geleden zeshonderd mensen. Nu wonen er nog ruim driehonderd. Op de noodlocatie in Goes is het aantal gedaald van 450 naar 95 vluchtelingen. 

Sluiten of niet?

Volgens de planning zou de noodopvang in Terneuzen eind die jaar sluiten. Het eind van de noodopvang in de Zeelandhallen in Goes is in september gepland. Maar in september wordt dus bekeken of er wel of geen doorstart komt.
afname noodopvang online
Veranderlijke situatie
De situatie in Syrië en Turkije is zo instabiel, dat de toestroom van vluchtelingen plots weer kan toenemen. "De situatie kan over nacht veranderen en dan staan er ineens weer duizenden gevluchte mensen voor de deur", zegt Robert Ploeg van het COA, "En dan hebben we die plekken wel nodig."
© geen

Noodopvang en azc's in Zeeland

Geplande locaties
De Zeeuwse gemeenten hebben van commissaris van de Koning Polman de opdracht gekregen om met voorstellen te komen om in totaal 2500 vluchtelingen op te vangen. In Vlissingen komt aan het einde van dit jaar een regulier asielzoekerscentrum dat ruimte biedt aan 300 vluchtelingen.

Noodopvang

Op verschillende plaatsen zijn plannen voor een noodopvang. Yerseke heeft plaats aangeboden voor de opvang van 150 vluchtelingen. In 's Gravenpolder is het besluit voor de opvang van 300 mensen uitgesteld. Schouwen-Duiveland heeft drie mogelijke locaties in onderzoek. Op een daarvan zullen 300 vluchtelingen opgevangen worden. De gemeente Kapelle heeft het besluit over een mogelijke locatie voor vluchtelingenopvang uitgesteld. 
© oz
Asielzoekerscentra
In Zeeland zijn op dit moment twee reguliere asielzoekerscentra. Dat zijn geen tijdelijke noodopvanglocaties, maar permanente centra. Middelburg vangt 300 vluchtelingen op. Goes 300 vluchtelingen en wil dat uitbreiden naar 510 vluchtelingen. 
Geen opvang
In de gemeente Tholen is in samenwerking met het COA geen geschikte locatie voor noodopvang gevonden.
Breskens protesteert tegen azc
Breskens protesteert tegen azc © OZ