Vergunning voor afschieten damherten onterecht

Damherten
Damherten © oz
MIDDELBURG - Welzijn van dieren
Volgens de rechtbank lukte het de provincie opnieuw niet om duidelijk te maken dat het welzijn van de dieren in gevaar is door de grootte van de populaties in deze natuurgebieden. Ook de nieuwe rapporten van de provincie tonen dat onvoldoende aan, zo stelt de rechtbank. Daarmee blijft de rechtbank bij de eerdere uitspraak in december 2015 over dit ‘welzijnargument’ van de provincie.
Lees ook: Jacht op damherten in Zeeland toch verboden

Nieuwe ontheffing
Na die uitspraak in december 2015 kwam de provincie met een nieuwe vergunning voor het afschieten van damherten. In deze vergunning werd naast het welzijn ook gewezen op de zogenoemde beheerdoelstellingen in de twee natuurgebieden.

Lees ook: Faunabeheer mag weer damherten afschieten

Nieuwe doelstellingen
Door het afschieten zou het aantal damherten op de Kop van Schouwen worden teruggebracht naar 325 en zouden straks in de Manteling van Walcheren nog 80 damherten mogen rondlopen. Maar ook jagen op basis van deze doelstellingen wijst de rechtbank af: “De provincie kan niet aannemelijk maken dat het noodzakelijk is om het aantal damherten terug te brengen tot de streefstanden.” 

© Omroep Zeeland foto: Jan Adriaanse
Beroep van Faunabescherming
De uitspraak werd gedaan naar aanleiding van het beroep van De Faunabescherming tegen het besluit van de provincie.
Beschermde diersoort
Damherten zijn een beschermde diersoort. In principe mag er dus niet op gejaagd worden. Provincies mogen wel ontheffing verlenen voor de jacht. Bij de provincie Zeeland komen al jaren klachten binnen van overlast van de dieren, met name op de Kop van Schouwen.