Onduidelijkheid over noodopvanglocaties vluchtelingen

Onduidelijkheid over noodopvanglocaties vluchtelingen
Onduidelijkheid over noodopvanglocaties vluchtelingen © Omroep Zeeland
© OZ

Noodopvang

OOST-SOUBURG - De toestroom van vluchtelingen is afgenomen, maar noodopvang blijft nodig. Gewone asielzoekerscentra kunnen ook de kleinere stroom vluchtelingen niet allemaal herbergen. Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is er grote kans dat de opvanglocaties in Terneuzen (600 mensen) en in Goes (400 personen) open blijven. Het COA beslist hier echter niet over. Dat gebeurt in een regiegroep die onder meer bestaat uit de provincie, gemeenten en het CAO. 
Minder vluchtelingen
Op dit moment komen er minder vluchtelingen naar Nederland. Wekelijks zijn het zo'n 400 mensen. Vorig jaar was dat nog 1200 mensen per week. Dat waren toen zoveel dat mensen noodgedwongen in gymzalen moesten worden opgevangen. 
Veranderlijke situatie
De situatie in Syrië en Turkije is zo instabiel, dat de toestroom van vluchtelingen plots weer kan toenemen. "De situatie kan over nacht veranderen", zegt Robert Ploeg van het COA, "en dan staan er ineens weer duizenden gevluchte mensen voor de deur." In dat geval zijn dan weer nieuwe noodlocaties nodig. 
© geen
Geplande locaties
De Zeeuwse gemeenten hebben van commissaris van de Koning Polman de opdracht gekregen om met voorstellen te komen om in totaal 2500 vluchtelingen op te vangen. In Vlissingen komt aan het einde van dit jaar een regulier asielzoekerscentrum dat ruimte biedt aan 300 vluchtelingen.

Noodopvang

Op verschillende plaatsen zijn plannen voor een noodopvang. Yerseke heeft plaats aangeboden voor de opvang van 150 vluchtelingen. In 's Gravenpolder is het besluit voor de opvang van 300 mensen uitgesteld. Schouwen-Duiveland heeft drie mogelijke locaties in onderzoek. Op een daarvan zullen 300 vluchtelingen opgevangen worden.
Archief
Archief © OZ
Asielzoekerscentra
In Zeeland zijn op dit moment twee reguliere asielzoekerscentra. Dat zijn geen tijdelijke noodopvanglocaties, maar permanente centra. Middelburg vangt 300 vluchtelingen op. Goes 300 vluchtelingen en wil dat uitbreiden naar 510 vluchtelingen. 
Geen opvang
In Breskens is de geplande opvang van 500 mensen in een azc na luide protesten van de bevolking afgeblazen. In de gemeente Tholen is in samenwerking met het COA geen geschikte locatie voor noodopvang gevonden.
Breskens protesteert tegen azc
Breskens protesteert tegen azc © OZ