Duitsland heeft meer te bieden dan alleen curryworst

Duitsland heeft meer te bieden dan alleen curryworst
Duitsland heeft meer te bieden dan alleen curryworst © OZ
© OZ

Uientaart voor de presentatie

BRESKENS - Haar boek wordt zaterdag gepresenteerd, maar Burkhardt is al druk bezig met de Duitse uientaart die ze tijdens de lancering wil laten proeven aan de bezoekers, een typisch gerecht uit haar geboortestreek in Zuid-Duitsland. Vrienden uit die streek die haar kwamen helpen, hebben daarvoor zes kilo uien gesneden. 

Meer dan curryworsten

Met het tweetalige boek 'Curryworst en Mosselen' wil Burkhardt onder meer laten zien dat de Duitse keuken uit meer gerechten bestaat dan schnitzels en curryworsten. 
© OZ

Idee tijdens les geven

Burkhardt kwam op het idee om een kookboek te schrijven door haar lessen Nederlands en Duits die ze geeft in Breskens. Met haar cursisten kwam ze tijdens de gesprekken tussen de lessen door steeds weer terug op hetzelfde onderwerp; eten. Nederlandse en Duitse cursisten waren benieuwd naar de typische Duitse en Nederlandse gerechten. Daarop besloot Burkhardt recepten te gaan verzamelen onder cursisten, vrienden en familie.

Nederland vs. Duitsland

Een jaar later is het resultaat een boek met 86 gerechten. Helemaal eerlijk zijn de recepten over de twee landen niet verdeeld. Door een foutje in de pagina-telling moest Burkhardt een pagina schrappen en daarmee ook een Duits recept. Daardoor staat er een Nederlands recept meer in.

Ingrediënten overal verkrijgbaar

Het boek is zo samengesteld dat alle recepten zowel in Nederland als Duitsland bereid kunnen worden met ingrediënten die aan beide kanten van de grens verkrijgbaar zijn.

Burkhardt over haar tweetalige receptenboek:

ITEM tweetalig kookboek

Hulp van vrijwilligers

Burkhardt heeft het boek niet alleen geschreven, ze kreeg daarbij hulp van in totaal 30 vrijwilligers. Zij leverden niet alleen recepten aan, maar hielpen haar ook met het verbeteren en veranderen van teksten in zowel het Nederlands als Duits. Het boek is vanaf maandag verkrijgbaar bij verschillende boekhandels, campings en supermarkten in West-Zeeuws Vlaanderen en bij alle VVV-kantoren in Zeeuws Vlaanderen.