'Het is even terug naar de Koude Oorlog' (video)

'Het is even terug naar de Koude Oorlog' (video)
'Het is even terug naar de Koude Oorlog' (video) © Omroep Zeeland
Atoombunker sluizen

Binnen

TERNEUZEN - Edwin Hamelink is historicus bij de Heemkundige Vereniging Terneuzen. Hij heeft eerder over de bunker geschreven. "Eerst moeten we door een luchtsluis", legt hij uit bij de hoofdingang. "Hier wordt bepaald of we gelijk door kunnen lopen, of dat we zijn besmet door straling." In het laatste geval moeten bezoekers eerst die straling van zich af wassen in de naastgelegen doucheruimte. Daarna kunnen ze door naar de hoofdruimte van de bunker.
© Omroep Zeeland

Terug in de tijd

Het mooiste vindt Hamelink dat het in de bunker lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De bunker is zo'n vijftig jaar geleden gebouwd. In het begin van de jaren negentig stopte het gebruik en bevoorraden ervan omdat de Koude Oorlog was afgelopen. Toen heeft iemand de deur achter zich dichtgetrokken en is alles onveranderd gebleven, volgens de historicus.
© Omroep Zeeland

Straling

De bunker zou ervoor zorgen dat medewerkers de sluizen ondanks radioactieve straling de sluizen konden blijven bedienen. Die sluizen moesten in gebruik blijven om olie- en troepentransporten mogelijk te maken. Voor de gezinnen van de medewerkers was er in de bunker geen plaats. Als de bunker gebruikt was, waren het vast onzekere momenten geweest voor de bewoners volgens Hamelink. "Ze wisten niet wat ze aan zouden treffen als ze er weer uit zouden gaan."