Politie wil meer kunnen blaffen en bijten

Politie wil meer kunnen blaffen en bijten
Politie wil meer kunnen blaffen en bijten © OZ
OOST-SOUBURG - via GIPHY
Bezuiniging
Vroeger waren er in Zeeland 12 tot 15 honden actief. Maar na een bezuiniging heeft de Politie Zeeland-West-Brabant nu nog 8 tot 9 honden tot haar beschikking. Daardoor duurt het soms lang voordat een politiehond ter plaatse is. Ook de lange aanrijtijden zorgen voor vertraging. Dat is frustrerend.
Politiehonden in het nieuws
Politiehond bijt verwarde man bij aanhouding
Beroemdste politiehond van Zeeland is dood
Politiehond speurt inbreker op
Politiehond bijt graffity-spuiter

Zo snel mogelijk een hond
Hondeninstructeur Hans Hoogstrate: "Als er net een inbraak is gepleegd en een verdachte is nog zoek, dan is het niet zo erg als de hond iets later komt om hem op te sporen. De verdachte verstopt zich ergens en blijft daar waarschijnlijk zitten. Maar bij geweldsincidenten willen onze collega's zo snel mogelijk een hond erbij."

Cokehond Joop
Cokehond Joop © Omroep Zeeland
Bezuinigingen niet teruggedraaid
Hoogstrate begrijpt dat de bezuiniging niet zomaar wordt teruggedraaid: "We zullen aan moeten tonen dat we met meer moeten zijn. Tot die tijd roeien we met de riemen die we hebben en doen we ons stinkende best."
Hans Hoogstrate, hondentrainer Politie-eenheid Zeeland-West-Brabant
Hans Hoogstrate, hondentrainer Politie-eenheid Zeeland-West-Brabant © OZ
ITEM Politiehond Ybbor 2
Andere verdeling honden
Een woordvoerder van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant (ZWB) laat weten dat met de komst van de Nationale Politie is besloten tot een andere verdeling van honden en hun geleiders. Zeeland heeft weliswaar slechts negen politiehonden, maar de hele politie-eenheid heeft de beschikking over 36 honden. Om rekening te houden met de uitgestrektheid van ZWB zijn die verdeeld over de vier districten van de eenheid. Als ergens veel honden nodig zijn, bijvoorbeeld bij een evenement, wordt daar in de planning rekening mee gehouden.