Aftellen naar Rio: Patrick Tolhoek

Patrick Tolhoek
Patrick Tolhoek © Omroep Zeeland
OOST-SOUBURG - SYDNEY 2000, PATRICK TOLHOEK 
De Yersekenaar was eerst actief in het wegwielrennen maar stopte na een langdurige blessure. Stapte een paar jaar later op de mountainbike en plaatste zich voor Sydney. Dat werd een teleurstelling en Tolhoek stapte af. 
Wat verwacht je van de Nederlandse mountainbikers tijdens deze Olympische Spelen?
Eigenlijk niet zo heel veel. We hebben bij de mannen Rudi van Houts en bij de vrouwen Anne Terpstra uit Zierikzee. Zij mocht op het laatste moment alsnog naar de Spelen en ik denk dat ze tevreden mag zijn als ze tussen plaats 10 en 20 eindigt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Van Houts. Bij het wielrennen kunnen veel meer mensen winnen dan bij mountainbike. De top-10's van de WK zie je eigenlijk altijd terug in de top-10 van de Olympische Spelen. De toevalsfactor is veel kleiner. Ik gun het ze natuurlijk wel, maar ik denk niet dat ze hoge ogen kunnen gaan gooien. 
Voor welke andere sporten blijf je wakker tijdens de Spelen? 
Eigenlijk voor geen enkele sport, maar als Dafne Schippers de atletiekfinale loopt om 03:30 ga ik er misschien toch even voor uit. En wellicht ook wel voor Churandy Martina. Dat vind ik echt een prachtvent. Ik heb hem een keer een dag mogen begeleiden tijdens de Tour de France! 
Hoeveel gouden medailles gaat Nederland halen denk je? En van wie verwacht je vooral veel?
Rond de 20 medailles zou mooi zijn. Van de Atleten, judoka’s en zwemmers verwacht ik wel wat. 
Patrick Tolhoek
Patrick Tolhoek © Omroep Zeeland