Roerige jaren voor jubilaris VC Vlissingen (video)

Roerige jaren voor jubilaris VC Vlissingen (video)
Roerige jaren voor jubilaris VC Vlissingen (video)
Jubileum Vlissingen verleden
VLISSINGEN - Profavontuur
In 1990 worden de plannen van de ambitieuze amateurclub VC Vlissingen waarheid. Vlissingen mag als eerste Zeeuwse club ruiken aan het profvoetbal. Het avontuur loopt uit op een financieel debacle. Er wordt meer geld uitgegeven dan er binnenkomt en dat zorgt voor grote problemen aan de Irislaan. Piet de Jong wordt als voorzitter als verantwoordelijke gezien. Na het eerste seizoen wordt de proflicentie toch verlengd, maar onder de naam VCV Zeeland kunnen de problemen niet opgelost worden. Aan het einde van het seizoen 1991-1992 wordt besloten om geen nieuwe licentie aan te vragen. 
VCV Zeeland seizoen 1991-1992
VCV Zeeland seizoen 1991-1992 © www.encyclopedievanzeeland.nl
Failliet
Terug bij de amateurs kampt Vlissingen in de lagere klassen van het amateurvoetbal (4e klasse) met de financiële nasleep van het profavontuur. In 1994 wordt de club failliet verklaard. Toch mag de club een doorstart maken.
Ambities
Tot 2005 speelt Vlissingen in de 3e of 4e klasse van het zondagvoetbal. Oud-voorzitter Piet de Jong (foto onder) keert dan terug aan de Irislaan en spreekt zijn ambities uit. Hij wil weer hogerop met de club. Onder leiding van trainer Ruud Pennings volgen dan enkele succesvolle jaren. De club promoveert naar de 1e klasse. 
Piet de Jong in 2005
Piet de Jong in 2005 © Omroep Zeeland
Opnieuw problemen
In 2010 blijkt dat de club opnieuw in de financiële problemen zit. Het scheelt niet veel of Vlissingen moet stoppen. De club lijkt met zo'n honderd leden amper bestaansrecht te hebben. De sponsoren Johan de Visser en Rob Vergouwen stappen in de club om de boel te redden. Piet de Jong verdwijnt weer van het toneel. 
Sportpark Irislaan
Sportpark Irislaan © Omroep Zeeland
Schulden
Nu speelt Vlissingen is de hoofdklasse en is daarmee de hoogst spelende Zeeuwse club in het zondagvoetbal. De club heeft ongeveer 370 leden. Er zijn nog schulden uit het verleden, maar die zijn volgens interim-voorzitter Chris van Tiel 'goed te overzien en vormen geen belemmering voor de club."
Oudste clubs
Vlissingen hoort bij de oudste (nog bestaande) clubs in Zeeland
1. GOES - 120 jaar (15-9-1895)
2. (Zeelandia) Middelburg - 106 (1-3-1910)
3. Vlissingen - 100 (1-8-1916)
4. IJzendijke - 98 (26-3-1918)
Activiteiten
Vlissingen laat het jubileum niet ongemerkt voorbij gaan. Er zijn al diverse activiteiten geweest zoals een wedstrijd tegen het Zeeuws Elftal. In het najaar verschijnt er een jubileumboek over de club.