Vlissingers kunnen niet naar de huisarts van hun keuze

Vlissingers kunnen niet naar de huisarts van hun keuze
Vlissingers kunnen niet naar de huisarts van hun keuze © Omroep Zeeland / stock
Keuze huisarts in Vlissingen is beperkt
Dat het vinden van een huisarts niet zo makkelijk is, ondervond Marrit de Haas. Zij verhuisde onlangs van Utrecht naar het centrum van Vlissingen. Zij wilde niet naar de huisarts bij haar in de buurt, maar bij andere huisartsen werd zij niet aangenomen, omdat zij niet in hun postcodegebied woont. "Ik heb een stuk of vier huisartsen gebeld en ik kreeg telkens te horen: 'U valt niet binnen ons postcodegebied'." Marrit de Haas en haar gezin zijn niet de enige. Zorgbelang Brabant Zeeland kreeg elf klachten binnen van patiënten die moeite hebben om een nieuwe huisarts in Vlissingen te vinden.
Recht op vrije keuze
De patiëntenbelangenorganisatie gaat in gesprek met het zorgkantoor. "In Vlissingen zitten veel praktijken vol en als daarnaast ook nog postcodegebieden worden gehanteerd, dan wordt de keuzevrijheid wel enorm beperkt", zegt onafhankelijk cliëntondersteuner Miranda Verbaant van Zorgbelang, "En dat is erg, want iedere patiënt heeft eigenlijk recht op een vrije keuze van zijn zorgverlener."
Overzicht van huisartsen in Vlissingen die vol zitten
Van de vijftien huisartsenpraktijken in Vlissingen zitten acht praktijken vol. Zij bekijken per geval of er nog iemand bij kan. Soms wordt er een uitzondering gemaakt voor iemand uit het eigen postcodegebied. Een grote meerderheid, namelijk tien huisartsen hanteren dit postcodebeleid. Ook als er nog (beperkt) plek is, worden alleen mensen uit het eigen postcodegebied aangenomen.
Patiënten kunnen bijna nergens meer terecht.
Miranda Verbaant van Patiëntenbelangenorganisatie Zorgbelang
Dit postcodebeleid beperkt de keuze voor patiënten: je kunt niet terecht buiten de wijk waar je woont. "Soms woont iemand maar een paar honderd meter verwijderd van een huisartsenpraktijk, maar wordt toch afgewezen, omdat hij in een ander postcodegebied valt", zegt Miranda Verbaant van Zorgbelang. Het restrictieve beleid stuit ook Marrit de Haas tegen de borst: "Hoezo postcodegebied? Je zou toch zelf moeten kunnen kiezen, waar je het liefste naartoe wilt? En niet dat je gedwongen wordt om ergens naartoe te gaan omdat je ergens woont."
Huisartsen mogen patiënten weigeren, als de praktijk vol is of als patiënten te ver weg wonen. Maar de beperkte keuze in Vlissingen, waar vrijwel alle praktijken òf vol zitten òf een restrictief toegangsbeleid hebben, schuurt met de vrije artsenkeuze. Verbaant: "Patiënten kunnen bijna nergens meer terecht."
<p>Huisartsen mogen patiënten weigeren in de volgende situaties:</p><p> 1. De praktijk is vol.<br>2. Als de afstand tussen de praktijk en de patiënt meer dan vijftien minuten bedraagt. Sommige huisartsen hanteren daarom postcodegebieden.<br>3. Als er principiële verschillen van inzicht zijn over de zorg. Denk aan alternatieve behandelingen of aan ethische dilemma's als euthanasie.</p>

Reactie huisartsen

Huisarts Frans Legemate treedt op als woordvoerder van de Vlissingse huisartsen. Hij laat in een schriftelijke reactie weten:
"De afgelopen jaren komt er een steeds grotere en complexere zorgvraag op de huisartsenpraktijk af. Onder meer voor langer thuiswonende, jeugd en GGZ. Dit maakt dat wij als huisartsen veel meer tijd kwijt zijn om goede zorg te bieden aan net zoveel patiënten als voorheen. Een gevolg hiervan is dat praktijken steeds vaker (tijdelijk) 'dicht zijn'. Die situatie gaat ook niet op korte termijn veranderen."
En verder: "Mochten patiënten in Vlissingen geen plek kunnen vinden bij een huisarts, dan ligt die verantwoordelijkheid vooral bij de zorgverzekeraar."