Straatmuzikant tegen wil en dank (video)

Straatmuzikant tegen wil en dank (video)
Straatmuzikant tegen wil en dank (video) © oz
Vluchteling instrument

Facebook

MIDDELBURG - Toen de 23-jarige Nasser bij Van Dam binnenliep en vertelde dat hij zijn instrument wilde verkopen om zijn vrouw, die nog steeds in Syrië is, te ondersteunen, had de eigenaar van de muziekhandel al twijfels en toen hij de Syriër hoorde spelen wist hij het zeker: "Jij moet dat ding niet verkopen. Je moet er op spelen en er geld mee verdienen." Van Dam zette een stukje muziek op Facebook en vertelde het verhaal er bij. 
© oz

Reacties

Basel Nasser vluchtte uit Syrië omdat hij in het leger moest. Hij woonde met zijn vrouw in het relatief rustige As-Suwayda, in Zuid-Syrie. Zij gaat daar naar de universiteit maar heeft moeite om het college-geld te betalen. Daarom wilde Nasser de Oed verkopen. Na het bericht op Facebook kwamen er veel positieve reacties binnen en stortten een aantal mensen uit heel het land geld op de rekening van Jan van Dam. Die laat nu de Syriër in zijn winkel spelen voor geld. 
© oz

Tijdelijk

De jonge Syriër ziet het bespelen van de Oed als een tussenoplossing om geld te verdienen. In Syrië werkte hij bij een telecombedrijf. Omdat zijn Nederlands en Engels nog niet goed zijn is het vinden van een baan hier lastig. Zolang hij nog niets anders kan vinden moet de Oed zijn bron van inkomsten worden.