'Bestuur Veiligheidsregio moet op de schop' (video)

'Bestuur Veiligheidsregio moet op de schop' (video)
'Bestuur Veiligheidsregio moet op de schop' (video) © Omroep Zeeland
Brandweermannen aan het werk
Brandweermannen aan het werk © OZ

Democratischer

OOST-SOUBURG - Veel lokale politici hebben al bedacht hoe het beter zou kunnen. Zo zouden bevoegdheden moeten worden overgeheveld naar de provincie Zeeland, een idee van ChristenUnie Schouwen-Duiveland. Een deskundigenbestuur met bekwame brandweerlieden is een andere goede oplossing, vindt Peter Ganseman van Gemeentebelang Kapelle. Hij krijgt bijval van Rien van Hekken van de Lokale Partij Borsele. 
Raadsleden erbij
En dan is er nog het idee van Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal: "Nu bestaat het bestuur enkel uit de dertien Zeeuwse burgemeesters. Zet daar per gemeente twee raadsleden bij, een van de coalitie en een van de oppositie, en het VRZ-bestuur is meteen veel democratischer." Nadeel is dat het bestuur dan in één klap 39 leden in plaats van 13 zou tellen. 
Creativiteit
Uit gesprekken met Zeeuwse politici blijkt in ieder geval dat het aan politieke creativiteit om tot iets nieuws te komen niet ontbreekt. 
Democratisch gat VRZ 2
Indirect
Vroeger had de gemeenteraad direct controle op de brandweer. Tegenwoordig vaardigen de dertien Zeeuwse gemeenten hun burgemeester af voor het bestuur van de Veiligheidsregio. De burgers zijn dus alleen indirect vertegenwoordigd (zie schema hieronder). 
schema VRZ
schema VRZ © OZ
Rondgang
In iedere Zeeuwse gemeente is wel een politieke partij te vinden die vindt dat het bestuur van de Veiligheidsregio transparanter moet opereren. Om er een paar te noemen. Joyce Kramer van de PvdA in Sluis zegt: "Wij hadden graag eerder geweten over het onderzoek." Mark Faasse van Betrokken Noord-Beveland: "We wisten niets van het onderzoek naar Gerrie Ruijs." Peter Ganseman van Gemeentebelang Kapelle: "Wij hebben altijd al geroepen dat het anders moet. Het is nu absoluut niet transparant en burgemeesters houden elkaar de hand boven het hoofd."

Lonink weg

Pieter Romijn van D66 Goes: "We willen graag dat het rapport openbaar wordt en niet alleen binnen het bestuur van de VRZ blijft." Jan van 't Hof van Algemeen Belang Tholen: "Bestuursvoorzitter Jan Lonink hoeft van ons niet weg, maar het moet anders worden georganiseerd." Ook raadsleden in Middelburg, Vlissingen, Veere, Terneuzen, Hulst en Borsele hebben soortgelijke kritiek op de VRZ. 
Brandweermannen testen nieuwe tankautospuit
Brandweermannen testen nieuwe tankautospuit © OZ
Wet
Jammer voor de lokale plannenmakers is dat zij er niet over beslissen, Den Haag doet dat. De Wet Veiligheidsregio's uit 2010 bepaalt dat de burgemeesters in een provincie of regio het bestuur vormen. De commissaris van de Koning heeft een toezichthoudende taak. Het plan om de provinciale overheid meer bevoegdheid te geven over de VRZ lijkt logisch voor Zeeland, omdat het gebied van de Veiligheidsregio samenvalt met dat van de Provincie. In Groningen, Friesland, Drenthe, Utrecht en Flevoland is dat ook het geval.  Maar de meeste Nederlandse veiligheidsregio's zijn juist veel kleiner dan de provincie en daar is de VRZ dus aangewezen op burgemeesters.
Geen dovemansoren
Toch is de onvrede van de gemeenteraadsleden niet aan dovemansoren gericht. In een reactie laat de Veiligheidsregio Zeeland weten: "Als VRZ willen we de raden actiever betrekken en informeren. De democratische legitimiteit van de gemeenschappelijke regelingen heeft overigens ook op landelijk niveau, bij de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten - red.) de aandacht." Dus het speelt zeker...ook buiten Zeeland.