Celstraf geëist voor neersteken stalker zus (video)

Celstraf geëist voor neersteken stalker zus (video)
Celstraf geëist voor neersteken stalker zus (video) © Omroep Zeeland
Steekpartij postbode

Ernstig gewond

MIDDELBURG - Het slachtoffer raakte ernstig gewond. Hij had drie wonden in nek en schouder. Eén van die wonden was zo diep dat het verplegend personeel er een vinger in kon steken, staat in de medische verklaring. Volgens de officier van justitie moet de man dan ook blij zijn dat hij nog leeft. 
Stalken
De oorzaak voor het conflict ligt in de relationele sfeer. Het slachtoffer van de steekpartij zou de zus van de verdachte namelijk al jarenlang stalken.

Zussen

Naast het slachtoffer en de verdachte waren ook drie zussen aanwezig bij de zitting. De zus die zou zijn gestalkt door het slachtoffer had tijdens de zitting meerdere malen moeite om stil te blijven.

Uitbarsting

Toen de officier van justitie aan het woord was en de steekpartij een 'serieuze poging tot doodslag' noemde, hield ze het niet meer en riep ze door de zaal dat hij haar vier jaar lang heeft kapotgemaakt. Na die emotionele uitbarsting verliet ze vrijwillig, maar onder luidkeels protest, de zaal.

— Jannes Goedbloed (@jgoedbloed)
">
SteekpartijDe steekpartij gebeurde eind januari op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg. De verdachte kwam aanfietsen en zag de 46-jarige man, die bezig was met zijn werk als postbezorger. Hij herkende hem en opende de portier van de bestelbus aan de passagierszijde. Tot dat punt komen de verklaringen van alle betrokkenen en getuigen overeen.

— Jannes Goedbloed (@jgoedbloed)
">

Dashboardkastje

Volgens de verdachte pakte het slachtoffer een mes uit het dashboardkastje, wist hij hem het wapen afhandig te maken en waarna hij het slachtoffer stak. Naar eigen zeggen deed hij dat omdat het slachtoffer hem stevig vasthield en niet losliet, maar was het zijn bedoeling om hem in de arm te steken, niet in de nek.

Glinsteren

Daartegenover staat de verklaring van het slachtoffer, dat de verdachte het bestelbusje insprong en een klap gaf tegen zijn nek. Pas later zag hij wat glinsteren en realiseerde hij zich dat de verdachte een mes in zijn hand had en dat hij was gestoken.

Woede

Verder staat vast dat beide mannen vechtend uit de bestelbus rolden. Omstanders haalden de twee uit elkaar en hielden de verdachte in bedwang, die volgens hen witheet was van woede.
© Omroep Zeeland

Stanleymes

De politie heeft nog geprobeerd te achterhalen wie de eigenaar is van het mes, maar sporenonderzoek gaf geen uitsluitsel en niemand in de omgeving van de verdachte herkende het wapen. Wel bleek bij het fouilleren van de verdachte dat hij ook een stanleymes bij zich had. Volgens de verdachte had hij dat bij zich omdat hij drugsgebruiker is. Hij zou met dat stanleymes drugs versnijden.

Tegenstrijdigheden

De officier van justitie gelooft niets van het verhaal van de verdachte, dat hij het mes afpakte van het slachtoffer en uit zelfverdediging handelde. Zo zouden er meerdere tegenstrijdigheden zitten in de verklaring van de verdachte tegenover de politie en in de rechtszaal over de precieze toedracht van de steekpartij, en dan met name het moment waarop er een mes in het spel kwam.
© Omroep Zeeland
Ontwapening
Ook vindt de officier van justitie het vreemd dat de verdachte geen verwondingen had aan zijn hand, wat wel gebruikelijk is bij een dergelijke ontwapening. Hij acht het bovendien erg onwaarschijnlijk dat het de verdachte zou lukken om het mes af te pakken, omdat het slachtoffer groter en sterker is.
Toevallig
Daarnaast was er ook een snee in de hoofdsteun van de autostoel van het slachtoffer gevonden, wat volgens de officier van justitie meer strookt met het scenario dat de verdachte het mes al van begin af aan bij zich had. Daarom gaat hij ervan uit dat de verdachte het slachtoffer wilde confronteren en toevallig een mes bij zich had.
Niet geloofwaardig
De advocaat van de verdachte bracht daar tegenin dat het slachtoffer niet geloofwaardig is. Over de beschuldiging dat hij de zus van de verdachte zou stalken verklaarde hij namelijk dat het andersom was: dat zij over hem fantaseerde. Maar volgens de advocaat heeft het slachtoffer aantoonbaar meerdere vrouwen lastiggevallen en is hij dus niet betrouwbaar als getuige.
Uitspraak
Daarnaast vind de advocaat het vreemd dat bij het onderzoek naar wie nu de eigenaar is van het mes niet is gevraagd aan mensen rondom het slachtoffer of zij het mes herkenden. De rechter doet over twee weken uitspraak.