Opgepast: verliefde reeën rennen roekeloos rond (video)

KAMPERLAND - Verliefd zijn
Boswachter Karel Leeftink waarschuwt de automobilist, de reeën zijn verliefd en hebben alleen oog voor elkaar. Pas je snelheid daarom aan als je een waarschuwingsbord ziet. De gevolgen kunnen namelijk ernstig zijn, voor het dier maar ook voor de auto. Na een aanrijding met een ree is het schadebedrag gemiddeld 2000 euro. 
hitsige bokken gevaar op de weg

Hormonen

Tussen eind juli en begin augustus begint de jaarlijkse bronsttijd. Bij de mannetjes gieren de hormonen door het lichaam. Zij proberen de komende weken zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid van de reeën af en steken ze tijdens hun achtervolging vaak onverwacht wegen over. Automobilisten zijn dus gewaarschuwd.
Hitsige bokken
Voorafgaand aan de paring is er het ritueel van de bok (mannetje) die de geit (vrouwtje) het hof probeert te maken en haar achterna jaagt. In deze periode zijn reeën dus eigenlijk nooit alleen. Vaak zet een geit het op een lopen voor de hitsige bok. De jonge kalveren die dit voorjaar geboren zijn volgen hun moeder. Automobilisten moeten dan ook extra alert zijn op deze kalveren die vaak net iets later de weg oversteken dan hun roekeloze voorgangers.
© Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind (foto: Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind Leende

Snelheid matigen

Het advies van de boswachters van Staatsbosbeheer luidt dan ook in gebieden waar reeën leven hun snelheid te matigen en extra op te letten om aanrijdingen te voorkomen. Volgens boswachter Karel Leeftink is de Schotsmanweg op Noord-Beveland een weg waar regelmatig aanrijdingen met reeën zijn. Dat komt door de dichte begroeiing en het feit dat automobilisten er volgens hem structureel te hard rijden.
Politie bellen
Wie toch een aanrijding met een ree meemaakt kan het beste de politie bellen. Als het dier ernstig gewond is, laten zij vervolgens een van de Zeeuwse jagers komen die bevoegd is om een genadeschot te lossen. 
ITEM hitsige reeen