Een spiraaltje is goedkoop maar een been breken is duur bij ADRZ

© oz
OOST-SOUBURG - Kosten
De tarieven zijn handig voor patiënten om voorafgaand aan een behandeling te bekijken wat die gaat kosten en hoe de prijs zich verhoudt tot die in andere ziekenhuizen. Dat laatste is vooral van belang voor mensen die hebben gekozen voor het maximale eigen risico van 885 euro. Zij hebben voordeel bij lage prijzen omdat zij behandelingen vaak zelf moeten betalen.

Opvallend

Opvallend is dat er meerdere grote prijsverschillen in de lijst staan. Zo kost het aanbrengen van gips bij een knie in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis 747 euro, terwijl die behandeling in het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam gedaan kan worden voor 349 euro. Voor het plaatsen van een spiraaltje ben je in het ADRZ wel voordelig uit. Het ADRZ rekent voor het plaatsen van een spiraaltje tegen zwangerschap 156 euro. In het Delftse Reinier de Graaf-ziekenhuis kost dat 580 euro.

Moeilijk te begrijpen

Verzekeraar CZ publiceert de cijfers om tegemoet te komen aan een oproep van de Consumentenbond. Zij riepen zorgverzekeraars op om de informatievoorziening te verbeteren. De informatie is te vinden op de site van CZ. Wel geeft het bedrijf aan dat de gepubliceerde informatie voor de gemiddelde patiënt nog moeilijk te begrijpen zal zijn.