Actiecomité van vissers mag demonstreren in Rotterdam

Actiecomité van vissers mag demonstreren in Rotterdam
Actiecomité van vissers mag demonstreren in Rotterdam © Omroep Zeeland
© Omroep Zeeland
THOLEN - Eerste publieksactie
De vissers krijgen die zaterdag toestemming om te demonstreren, en om met de schepen aan te meren aan de kade van de Holland Amerikalijn in Rotterdam. Het is de eerste publieksactie van EMK. Eerder was het de bedoeling om tijdens de Wereldhavendagen de Nieuwe Waterweg op te varen, maar van dat plan wordt nu afgezien.  

'We zijn voor iedere visser'

Voorzitter van de actiegroep is Job Schot, een visserman uit Tholen. "Wij willen vissers van Zeebrugge tot Texel, van garnalenvisser tot de visser op schol en tong, vertegenwoordigen." Het ontstaan van EMK is volgens Schot een reactie op de verschillende belangenverenigingen binnen de visserij, die soms te onzichtbaar zijn. De actiegroep wil via publieksacties en de media aandacht vragen voor de belangrijkste problemen van de Nederlandse visser. 
Bezwaren van de vissersDe vissers hebben drie grote bezwaren; windmolenparken op zee en de voor visserij gesloten gebieden op de Noordzee en de aanlandplicht. 
Aanlandplicht werkt averechts 
Vanaf 2019 geldt voor alle vissoorten een aanlandplicht; een Europese regel die bepaalt dat de vissers hun bijvangst niet meer overboord mogen gooien. Volgens de vissers nemen zij al veel maatregelen om die bijvangst zoveel mogelijk te voorkomen. Ook denken de vissers dat de maatregel juist de visbestanden aantast, omdat zo de ondermaatse (jonge) vis aan wal wordt gebracht, in plaats van terug in de zee wordt gegooid.