Helft Bressiaanse vissersvloot te koop (video)

De haven van Breskens
De haven van Breskens © OZ

Hoogtijdagen voorbij

BRESKENS - Visser Robbie Verschelling kan zich de hoogtijdagen nog herinneren, toen het dringen was voor een plaatsje in de haven en er nog een stuk of 15 schepen onder de Bressiaanse vlag voeren. Zijn schip de BR-29 is samen met de BR-14 van de familie Fenijn voorlopig misschien het enige wat nog overblijft van de vloot.

Geen opvolging

Maar ook Verschelling zegt binnen nu en een paar jaar zijn schip in de verkoop te doen. Hij is 62 jaar oud, heeft twee dochters en geen opvolging. Alle regeltjes en ontwikkelingen in de sector hebben volgens hem veroorzaakt dat er nauwelijks nog jonge aanwas is.
Toekomst vismijnen internet 2

Toekomst vismijn

De toekomst van de vismijn in Breskens lijkt vooralsnog niet in gevaar te komen. Dat komt omdat de vismijn de laatste jaren naam gemaakt heeft als garnalenhaven. Veel schepen elders uit het land en uit België voeren hun garnalen aan in Breskens. Slechts 10 procent van de aanvoer in de Bressiaanse vismijn is nog van de eigen vloot afkomstig. 
Lees ook: Zeeuwse visaanvoer met kwart gedaald

Visserij-expierence vertraagdIn Breskens zijn nieuwbouwplannen voor de vismijn. Het toeristische gehalte gaat omhoog door deze te combineren met een Visserij-expierence. Op het dak van de vismijn komt een viskotter en in de haven moeten ook 400 appartementen komen. De bouw is voorlopig vertraagd omdat de Raad van State in februari een streep door de plannen zette.