Inspecteur gaat de Zeeuwse Airbnb's af (video)

Inspecteur gaat de Zeeuwse Airbnb's af (video)
Inspecteur gaat de Zeeuwse Airbnb's af (video) © Omroep Zeeland
Toeristenbelastingairbnb 2
MIDDELBURG - Inspectie
In tegenstelling tot campings en hotels zijn Airbnb's niet als zodanig te herkennen vanaf de straat. De controle begint daarom achter een computer op het gemeentehuis. Daarna maakt van Alfen een afspraak met de verhuurder om langs te komen om de administratie te bekijken. "Sommige verhuurders zijn er niet van op de hoogte dat ze toeristenbelasting moeten betalen", legt Van Alfen uit. Op deze manier willen de gemeenten ervoor zorgen dat iedereen gelijk wordt behandeld en dus ook toeristenbelasting betaalt.
Samenwerking
Middelburg, Veere, Vlissingen en Schouwen-Duiveland hebben de krachten gebundeld om Airbnb's te controleren. Sommige verhuurders hebben hun administratie niet op orde volgens controleur Van Alfen. "Zo kwam ik een keer een verhuurder tegen die als administratie turfde hoeveel mensen er waren blijven slapen." Dat is niet voldoende volgens hem, omdat het bij een noodgeval goed is om te weten wie er in huis aanwezig zijn.
Naheffing
Er komt een naheffing als blijkt dat een verhuurder de administratie niet op orde heeft, of geen toeristenbelasting heeft betaald. Dat bedrag hangt af van de hoogte van het openstaande bedrag.