'Als het asbestdak er niet af zou gaan, dan waren we verhuisd'

Asbest dakplaten
Asbest dakplaten © Wikipedia
OUDELANDE - Dakplaten
Het bedrijf is de eerste in de gemeente Borsele die aanspraak maakt op een speciale subsidie om asbest te verwijderen. "Toen we onze vestiging in Oudelande in 2007 verhuurden aan de machinefabriek, was van de verplichte verwijdering nog geen sprake", vertelt verhuurder Jan Steketee. De subsidie werd donderdag officieel aan het bedrijf overhandigd.
Huurder
VSS Machinebouw huurt het pand van 5000 vierkante meter van Jan Steketee. In 2015 raakten ze met elkaar in gesprek over een uitbreiding van de hallen voor uitbreiding van het bedrijf. Daarbij kwam onder ander de vraag van VSS Machinebouw of het niet slim was om het asbest dak te vervangen. 
VSS Machinebouw
VSS Machinebouw © Omroep Zeeland
Kosten
Alleen al het verwijderen van de dakbedekking zou voor Steketee een rekening van 15 euro met vierkante meter betekenen. "En dan zit er nog niet eens een nieuw dak op", lacht de directeur. Volgens Steketee was de subsidie een welkome hulp om zijn pand klaar te maken voor de toekomst.
Dorp
Eigenaar Verpoorte is blij met het nieuwe dak, want in de zomer blijft het koel in de ruimte en 's winters is het aangenaam warm. "Ook zitten we pal naast het dorp en met een asbest dak kan je dat niet langer verantwoorden."
Luister hier naar Verpoorte en Steketee:
3000 vierkante meter asbest verwijderd in Oudelande
Verplicht
Bedrijven en particulieren hebben tot 2024 de tijd om asbestdaken te verwijderen. In 2015 besloot het huidige kabinet verwijdering te verplichten. Asbest brengt risico's mee voor de volksgezondheid. Als asbest platen worden beschadigd, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Het inademen daarvan kan longkanker veroorzaken.
Subsidies
Om bedrijven en particulieren tegemoet te komen zijn er verschillende subsidieregelingen in het leven geroepen. In Zeeland is alleen al voor het verwijderen van asbest van landbouwschuren sinds 2015 bijna een miljoen euro beschikbaar gesteld. Met deze subsidie kan in totaal zo'n 180.000 vierkante meter aan asbestplaten worden verwijderd.
Borsele
Om eigenaren van asbestdaken binnen of vlakbij dorpskernen te stimuleren eerder hun asbestdak te verwijderen, heeft de gemeente Borsele ook geld beschikbaar gesteld. Volgens de gemeente vormen de daken vooral bij branden een groot risico voor de volksgezondheid. Maar, ook op andere momenten kan asbest gevaar opleveren, zoals in 2013 toen dakplaten van een leegstaand bedrijfspand bij 's-Heerenhoek waaide.