Vluchtelingen en toeristen gaan prima samen in Hoek (video)

Vluchtelingen en toeristen gaan prima samen in Hoek (video)
Vluchtelingen en toeristen gaan prima samen in Hoek (video) © OZ
Vakantie Marina Beach toeristen
HOEK - Toeristen
Niet alleen de vaste gasten, ook de vakantiegangers die tijdelijk op het park verblijven zeggen dat het samen prima gaat. 'Ik wist geen eens dat ze er zaten, tot we een rondje gingen lopen en op de opvangplek stuitten. Geen probleem hoor, van die mensen hebben we geen last', vertelt een mevrouw die bij haar camper zit.

Ze zijn vriendelijk

Ook een andere dame die met Pinksteren al was geweest vindt het prima dat ze er zijn: 'Het hoort er tegenwoordig bij. Overlast hebben we zeker niet en ze zijn vriendelijk als je ze tegenkomt.'

'We hebben hier alles'

De vluchtelingen zelf zijn blij met deze opvanglocatie. 'We hebben hier alles: een douche, een eigen keuken en eigen privacy. Ondanks dat we er hier niet bewust voor gekozen hebben is het toch fijn leven hier. Toen we hier aankwamen hadden we niemand en nu praten we af en toe met toeristen. Dat is goed', vertelt Rami Azzawi die nu vier maanden op Marina Beach verblijft.
Vakantie Marina Beach vluchtelingen
Met rust laten
In het begin waren de bewoners sceptisch, maar na bijna negen maanden kijken ze daar anders naar. 'Als ze voorbij lopen op het park zeggen ze gedag. Als ze mij verder met rust laten, laat ik ze ook met rust', vertelt vaste gast Hans Vermeule. 
Elke maand overleg
Directeur Beheer en Ontwikkeling Jos Mennen van de Ooststappen groep is blij met de gang van zaken: 'Wij hebben het samen met het COA, de gemeente en de provincie goed geregeld. We houden elke maand overleg en dan bespreken we wat er beter kan. We hebben al meer ervaring met opvang op onze vakantieparken en eigenlijk gaat het overal net zo goed als hier."
© OZ
Bezetting
Op de website van het vakantiepark staat sinds enige tijd aangegeven dat er vluchtelingen op het park verblijven. Mensen met een jaarplaats waren bang dat toeristen weg zouden blijven. Maar de bezetting lijkt er niet onder te lijden. 'Het is iets rustiger dan vorig jaar, maar dat komt voornamelijk door het weer. Verder zien we ook dat echt kamperen afneemt en de verhuur van huisjes en caravans toeneemt. Die zitten dan ook zo goed als vol', vertelt de directeur.
Vrijwilligers
Parkbeheerder Peter Groeneveld is nog maar twaalf weken op de camping, maar ziet dat de vluchtelingen en toeristen goed samen gaan. 'Een aantal jaargasten zijn vrijwilliger en er zijn zelfs vluchtelingen die bij onze gasten gaan helpen schilderen. Overlast is er wel eens, maar dat is er op de camping ook soms door de toeristen zelf. We proberen er altijd iets aan te doen.' 
© OZ

Hek

Het asielzoekerscentrum op het vakantiepark zit vlak bij de ingang. Het terrein is in principe afgesloten voor toeristen. Het deel van de vluchtelingen wordt afgescheiden met een hek. 'Een hek dat er overigens al stond, maar waarmee we nu wel gelijk een afgesloten gedeelte hebben voor de vluchtelingen', vertelt de parkbeheerder. 

Begeleiding

De vluchtelingen mogen over het hele park lopen en van alle faciliteiten gebruik maken. 'Daar zijn wel altijd begeleiders van het COA bij aanwezig. De toeristen mogen niet zo maar het azc op, maar als ze bij iemand een kopje koffie willen doen, dan mag dat. 'Maar dan moeten ze wel bij de poort opgehaald worden door hun gast', vertelt Robert Ploeg van het COA. 
Opvang in vakantiepark
Marina Beach heeft de afgelopen jaren al wat veranderingen ondergaan. In 2012 ging camping de Braakman failliet. Een onzekere tijd brak aan voor de grote groep jaargasten. Begin 2013 nam de Oostappengroep het vakantiepark over. In 2015 kregen de vaste gasten te horen dat er vluchtelingen op het park opgevangen zouden worden.