Cockerspaniël Vip is een gediplomeerde mensenredder (video)

Cockerspaniël Vip is een gediplomeerde mensenredder (video)
Cockerspaniël Vip is een gediplomeerde mensenredder (video) © OZ
Waterwerkbrevet honden item compleet

Newfoundlanders

BRUINISSE - In Nederland was het waterwerkbrevet tot voor kort alleen voor newfoundlanders. Dat zijn grote sterke honden met een affiniteit voor water. Ze hebben zelfs zwemvliezen tussen de tenen. "Van oudsher komen die uit Canada waar ze visnetten uit het water haalden voor de vissers. Als er dan eens een visser in het water viel, brachten ze die ook weer op de kant. Door die zwemvliezen gaan ze heel snel door het water," vertelt Cecilia Duin, het baasje van Vip, maar ook van twee newfoundlanders. 
© OZ

Natuurtalent

Cecilia is ontzettend trots dat Vip de eerste cockerspaniel met een waterwerkbrevet is. "Het is een geval apart,"aldus Cecilia. Het was de bedoeling dat haar newfoundlander Fluffy een brevet zou halen, maar die bleek tijdens de trainingen minder geslaagd voor het reddingswerk. "Vip mocht meedoen omdat het maar een klein groepje was en die deed het heel goed. Hij is sterk en heeft echt talent. En hij doet het graag," vertelt ze.
Waterwerkbrevet honden

Oefening baart kunst

Vip is er nog niet, want er zijn nog meer waterwerkbrevetten te behalen. Daarom oefent hij stug door. Voorlopig alleen nog maar als hobby. "In Nederland worden er geen reddingshonden ingezet om drenkelingen uit het water te halen, maar als het ooit zover komt, is deze gediplomeerde cocker er helemaal klaar voor", zegt Cecilia lachend.