Een haag van Zeeuwse klederdracht op Prinsjesdag

Een haag van Zeeuwse klederdracht op Prinsjesdag
Een haag van Zeeuwse klederdracht op Prinsjesdag © Ria Brasser / Omroep Zeeland
© Jos Marijs / Omroep Zeeland
OOST-SOUBURG - Foto: Jos Clarijs en Ria Brasser

Zeeland is aan de beurt

Ieder jaar mag een provincie een groep mensen afvaardigen om op een speciale plek langs de route in Den Haag te staan. Dit jaar is Zeeland aan de beurt. Daarom benadert de Provincie diverse verenigingen die op één of andere manier Zeeland vertegenwoordigen. Deze mensen zullen in bussen vervoerd worden naar de Hofstad en moeten rekening houden dat ze vroeg op moeten en zeker drie uur lang op de benen moeten staan.
Ringrijders naar Den Haag
Ringrijders
De Zeeuwse Ringrijdersvereniging (ZRV) mag 40 leden afvaardigen. Voorzitter Lein Kodde laat weten zeer vereerd te zijn door de uitnodiging, maar denkt dat het een beetje moeite zal kosten om de veertig mannen en vrouwen bij elkaar te krijgen. De ZRV telt dan wel 900 leden, maar in september zijn de vakanties voorbij en zal lang niet iedereen zich vrij kunnen maken. Zelf zal de voorzitter overigens ontbreken omdat hij met vakantie is.
Liefst een demonstratie
De ringrijders die een plaatsje krijgen tussen Paleis Noordeinde en de Ridderzaal zullen hun ZRV-tenue dragen, dus in het wit gekleed met een oranje sjerp. Liefst zouden ze op het Binnenhof een demonstratie geven, maar dat zit er niet in.
Prinsjesdagfestival
Voorafgaand aan Prinsjesdag organiseert Zeeland het Prinsjesfestival. Onze provincie mag zich dan in Den Haag profileren, met als zenuwcentrum een 'ambassade' in Nieuwspoort.