Politie dreigt met boete voor levend stomen kreeft

Politie dreigt met boete voor levend stomen kreeft
Politie dreigt met boete voor levend stomen kreeft © Omroep Zeeland
Eerste Oosterscheldekreeft van 2016
Eerste Oosterscheldekreeft van 2016 © OZ
ITEM kreeft in stoomoven

Levend

REIMERSWAAL - Uit onderzoek van de dierenpolitie bleek dat de kreeften inderdaad levend in een speciale stoomoven werden gedaan. Het doden van een kreeft met stoom duurt langer dan in bijvoorbeeld heet water, waardoor het dier langer lijdt voordat het dood gaat.

Proces-verbaal

Een agent van de dierenpolitie heeft de restauranthouder gewezen op het dieronvriendelijk doden van de kreeften. Mochten er meer meldingen over dit restaurant binnenkomen, dan zal tegen de ondernemer proces-verbaal worden opgemaakt. Het is dan aan het Openbaar Ministerie en de rechter om te beoordelen of het strafbaar is.

Dierenpolitie

Volgens Sandra Gomersbach, agente van de dierenpolitie, zijn er in de provincie Zeeland relatief veel zaken waar kreeften worden geserveerd. "Kreeften moeten tijdens het bereidingsproces zo snel mogelijk worden gedood. Het levend stomen van kreeften is hier zeker geen goed voorbeeld van," zegt Gomersbach. "We hebben ook al contact met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming gehad."
Discussie
Volgens de dierenpolitie gebeurt het levend stomen van kreeften steeds vaker. "We hopen een discussie in de horeca op gang te brengen", zegt Gomersbach. "Daarom onze oproep om geen levende kreeften te bereiden in een stoomoven. We hopen dat de horeca dit overneemt."