'Zeeuwen zijn beetje bang voor rosé vlees' (video)

'Zeeuwen zijn beetje bang voor rosé vlees' (video)
'Zeeuwen zijn beetje bang voor rosé vlees' (video) © oz
© oz
MIDDELBURG - Zeeuwse Foodtruckfestivals
Het begrip 'foodtruck' is inmiddels zó ingeburgerd, dat je bijna zou vergeten dat de Culikaravaan vorig jaar het eerste Zeeuwse foodtruckfestival was. Daar is inmiddels verandering in gekomen. Dit seizoen zijn er al zo'n zes andere festivals in Zeeland georganiseerd, waaronder in Vlissingen (Rrrollend Vlissingen en Cuisine Machine), Hulst (Culitruckfestival) en Terneuzen (Van die dingen die gebeuren). In Nederland is bijna ieder weekend wel ergens een foodtruckfestival.
Culikaravaan weekendploeg 14-08-2016

Speciaal blijven

Organisator Willem Burger gelooft niet dat de toename van Culifestivals in Zeeland slecht is voor de Culikaravaan in Middelburg: "Wat Middelburg zo bijzonder maakt is het plekje op het Bolwerk met de Seismolen op de achtergrond. Ik hoor van de deelnemers dat zij nergens anders zo'n bijzondere omgeving kennen voor een foodtruckfestival". Toch hoopt hij dat er geen overdaad ontstaat: "Het moet wel speciaal blijven".
© oz
Ontstaan in Amerika
Het fenomeen foodtruck is komen overwaaien uit Amerika, daar is de verre voorloper van de foodtruck ooit ontstaan in Texas in 1866. Een Texaanse koeienboer bouwde een oude legerauto om en rustte de wagen uit met planken en lades. Die vulde hij met keukenwaar, voedsel en medicijnen. Het eten bestond voornamelijk uit gedroogde bonen, koffie, bacon en gezouten varkensvlees.
Ontwikkeling
De foodtruck ontwikkelde zich halverwege de jaren '50 tot mobiele kantine in de stad, waar mensen een snelle hap voor weinig geld konden krijgen. De laatste jaren heeft de foodtruck aan populariteit gewonnen. 
© oz
Rose Vlees
Volgens organisator Willem Burger onderscheidt de Nederlandse foodtruck zich door de veelvoud aan 'uitvoeringen'. Van omgebouwde Citroën tot complete truck. Ook wat er wordt aangeboden is heel divers. Van zelf gesneden en gebakken friet, tot een hamburger van kreeft. De originaliteit is hierbij erg belangrijk. Volgens een medewerker van de Hamburgertruck 'Pickels' zijn de Zeeuwen zeer zeker te porren voor een hamburger, maar zijn ze 'een beetje bang voor rosé vlees'.
Tweede editie
Na het succes van vorig jaar, kon een tweede Culikaravaan niet uitblijven, zegt Burger. De deelnemers aan de CuliKaravaan concentreren zich dit jaar nog meer op de zogenaamde 'eerlijke keuken'. Natuurlijke, verse ingrediënten, streekproducten en vlees dat niet afkomstig is uit de bio-industrie.
Culikaravaan op tv
Maandagavond zendt Omroep Zeeland een impressie van het foodtruckfestival uit in het tv-programma 'Evenement van de Week'.