'Eenmaal besmet met zout water, kom je er niet vanaf' (video)

'Eenmaal besmet met zout water, kom je er niet vanaf' (video)
'Eenmaal besmet met zout water, kom je er niet vanaf' (video) © Omroep Zeeland
Scheepsspotter Adri van de Wege
TERNEUZEN - Fascinatie
Zijn passie begon al toen hij nog een klein jongetje was. Hij woonde toen aan de dijk in de Eendragtspolder bij Zaamslag en met het gezin gingen ze regelmatig naar de zeedijk. 'Daar zag ik altijd die grote schepen voorbij komen. Toen ik tweeëntwintig was ging ik op de grote vaart voor vijf jaar. Daarna ben ik bij de Verenigde Bootlieden van Terneuzen gaan werken. Daar heb ik 34 jaar gewerkt. Als je eenmaal met zout water besmet bent, kom je er niet meer vanaf', vertelt Adri van de Wege. 

Nooit op pad zonder camera

Elke dag heeft hij zijn camera bij zich. 'Iedere dag wandel of fiets ik. Als er iets gebeurt dan kan ik het vastleggen en soms komt er ineens toch iets voorbij waarvan ik graag een foto wil maken. Zonder camera ga ik niet op pad.' Van de Wege kijkt elke dag op de schepenradar om te zien wat er op de Westerschelde langs komt.

Een greep uit de foto's van Adri van de Wege:
Een greep uit de foto's van Adri

Containerschip of binnenvaartschip

Van de Wege fotografeert alles wat er op het water voorbij komt. 'Het is niet zo dat ik alleen maar foto's maak van grote schepen. Dat zijn net flatgebouwen. Een binnenvaartschip van 38 meter lang kan ik ook heel mooi vinden. Oude schepen hebben mijn voorkeur, een mooi zeilschip uit begin 1900 bijvoorbeeld. Laatst was ik aan boord van het grootste containerschip, dat vind ik dan weer wel speciaal. Daar kom je niet zo maar op en je kijkt je ogen uit op zo'n schip.' 
Cruise
De ideale vakantie voor Van de Wege is op een boot. Hij maakt samen met zijn vrouw regelmatig cruises. 'Gelukkig vindt mijn vrouw het ook leuk hoor', vertelt hij lachend. Laatst zijn ze op cruise geweest naar Spitsbergen. In de haven waar ze aanmeerden, zag hij een Zeeuws schip liggen: expeditieschip Ortelius van Oceanwide uit Vlissingen. Ook toen kon hij het niet laten om een foto te maken. 
De Ortelius bij Spitsbergen
De Ortelius bij Spitsbergen © Adri van de Wege

Bergingen

's Nachts komt Van de Wege zijn bed uit voor schepen die zijn vastgelopen of een ongeluk hebben gehad. 'Doordat ik jarenlang in de haven van Terneuzen heb gewerkt, ben ik bekend bij veel mensen. Dan bellen ze of ik er naartoe ga. Als een schip is vastgelopen dan houd ik vaak contact om te kijken wanneer ik terug kan om foto's te maken. Als je dan een containerschip ziet liggen met negen sleepboten eromheen, dan is dat toch een prachtig plaatje.'
© Adri van de Wege