Altijd al een wens willen doen? Doe het vannacht!

Altijd al een wens willen doen? Doe het vannacht!
Altijd al een wens willen doen? Doe het vannacht! © Wikipedia (CC)
© oz
OOST-SOUBURG - Foto: leromarinvit
ITEM Sterrenregen Volkssterrenwacht

Perseïden

De koude nacht valt samen met de meteorenzwerm de Perseïden, waarbij vele tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. Het hoogtepunt van de vallende sterren-regen ligt op vrijdag maar in de nacht van woensdag op donderdag is door de heldere hemel de kans al groot dat je vallende sterren kunt zien.

Stofdeeltjes

Volgens Rijk-Jan Koppejan van sterrenwacht Philippus Landsbergen in Middelburg is de piek vrijdagavond om 19.00 uur. "Dan trekt de aarde door een spoor van stofdeeltjes, die in de atmosfeer opbranden en dat geeft vallende sterren. Dat spoor heeft een kern, daar trekken we pas vrijdagavond doorheen maar ook nu al, de hele week voorafgaand aan die vrijdagavond, hebben we meer meteoren dan gebruikelijk."

Extra uitleg

Ze zijn nu dus al te zien, maar vrijdagavond houdt sterrenwacht Philippus Landsbergen een speciale avond over de vallende sterren. Met extra uitleg over wat het nou precies is, een vallende ster.

Duizend wensen

Veel hoop op het uitkomen van een wens die wordt gedaan bij het zien van een vallende ster heeft Koppejan zelf niet. "Het is een mooi verhaal, maar ik heb er weleens in één nacht meer dan duizend vallende sterren gezien, maar van die duizend wensen is er niet één uitgekomen", lacht hij.