Nog twee jaar zoeken naar een plekje in Domburg (video)

Nog twee jaar zoeken naar een plekje in Domburg (video)
Nog twee jaar zoeken naar een plekje in Domburg (video) © OZ
Parkeeroplossingen Domburg int1

Zoeken

DOMBURG - "Vooral bezoekers die rondjes rijden zorgen voor overlast", zegt Frans Provoost van de plaatselijke ondernemersvereniging. "Kunnen ze niets vinden, dan zetten ze de auto gewoon neer op een plek waar alleen inwoners mogen staan."

Overloopterreinen

Op zomerse dagen zet daarom de gemeente Veere steeds vaker zogenoemde overloopterreinen in. Stukken grasland of braakliggend terrein waar bezoekers dan tijdelijk de auto kunnen neerzetten.
Parkeeroplossingen Domburg int 1a
Borden
De gemeente heeft aandacht voor de problemen. Op zijn vroegst in 2018 komt er een systeem met borden, waarop aangegeven staat welke parkeerplekken vol zijn en welke niet. "Op die manier willen we voorkomen dat bezoekers doelloos door het centrum rijden op zoek naar een plekje", legt verkeerswethouder Jaap Melse uit. Een dergelijk systeem werd eerder al in Veere geïnstalleerd en kost zo'n 200.000 euro. Volgens de wethouder werkt het daar goed.
Parkeeroplossingen Domburg int 1b

Boete

Over twee jaar moeten de parkeerproblemen in Domburg dankzij dat verwijssysteem in ieder geval gedeeltelijk zijn opgelost. Maar tot die tijd is het op die drukke zomerse dagen nog zoeken naar een plekje in Domburg. En dan maar je auto ergens anders wegzetten is geen goed idee, want dat levert je een flinke boete op. Deze Engelse toerist vindt dat niet bepaald gastvrij overkomen.
Parkeeroplossingen Domburg int 1c

Behoeden voor boetes

Sommige bewoners van het dorp vinden boetes uitdelen ook niet bepaald gastvrij. Zo heeft Krijn Minderhoud, die aan de Noordstraat in Domburg woont, zelf een bordje gemaakt om toeristen voor boetes te behoeden.

Nieuw terrein

Naast de plannen voor nieuwe verwijsborden komt er ook een nieuw parkeerplaats achter de molen aan de Roosjesweg. Het nieuwe terrein moet plek gaan bieden aan 450 auto's. Samen met een informatiepunt en een toilet moet de parkeerplaats het startpunt worden voor een bezoek aan Domburg. Ook wordt de capaciteit van een overloopgebied buiten het centrum verdubbeld.