Oma heeft hulp nodig om voor zichzelf op te komen (video)

Oma heeft hulp nodig om voor zichzelf op te komen (video)
Oma heeft hulp nodig om voor zichzelf op te komen (video) © Man helpt vrouw met aanvragen zorg - keukentafelgesprek
© OZ

Onafhankelijke adviseurs

OOST-SOUBURG - Ouderenbond KBO Zeeland heeft tientallen onafhankelijke adviseurs opgeleid in Zeeland. De adviseurs zijn breed opgeleid. Zij kunnen helpen bij de financiële administratie, bij het aanvragen van huishoudelijke hulp, van een taxipasje, een traplift of zorgtoeslag. Ook kunnen zij ouderen begeleiden bij het keukentafelgesprek met de gemeente. Tijdens zo'n gesprek bepaalt de gemeente of je zorg krijgt of niet. 

'Slechte zaak'

Voor ouderen zijn zulke adviseurs soms van onschatbare waarde, maar ze zijn in maar zeven Zeeuwse gemeenten werkzaam. In de overige zes gemeenten zijn er geen onafhankelijke adviseurs actief. Wim Jansen van de Zeeuwse afdeling van Ouderenbond KBO vindt dat een slechte zaak.
Vrijwilligers keukentafel online KBO
Te bescheiden
Veel ouderen vinden het moeilijk om hulp te vragen. Vaak zijn ze bescheiden of kunnen ze hun zorgvraag niet goed verwoorden. "Het is vaak zo dat minder redzame ouderen niet meer zo assertief zijn", zegt voorzitter Wim Jansen van KBO Zeeland, "En dan hebben ze ook eerder de neiging om zich neer te leggen bij het oordeel van de gemeenteambtenaar."
Keukentafelgesprek
In de gemeente Goes zien de ambtenaren de voordelen van onafhankelijke adviseurs. "Niet iedereen die zorg nodig heeft, vindt het fijn om erom te vragen en dan is het heel fijn als er adviseurs zijn, die zich daarvoor inzetten", zegt Lenneke Strijd van de gemeente Goes. Tijdens de keukentafelgesprekken met hulpvragers, merkt de gemeente de voordelen van de onafhankelijke adviseurs. "We merken dat mensen meer rust hebben tijdens het gesprek, eerlijker zijn en beter zijn voorbereid." 
Vrijwilligers keukentafel online
Gemeenten
Gemeenten die wel onafhankelijke adviseurs aanbieden zijn: Tholen, Schouwen-Duiveland, Goes, Kapelle, Middelburg, Veere en Sluis (aangeduid in het groen op het onderstaande kaartje). Gemeenten die deze adviseurs niet hebben zijn: Noord-Beveland, Borsele, Reimerswaal, Vlissingen, Terneuzen en Hulst (rood op het kaartje).
© OZ

Wettelijk recht op

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning schrijft voor dat cliënten recht hebben op onafhankelijk advies.
"Onafhankelijke ondersteuning met informatie, advies en algemene ondersteuning die bijdraagt aan het versterken van de zelfredzaamheid en participatie en het verkrijgen van een zo integraal mogelijke dienstverlening op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, preventieve zorg, zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen."