Nieuwe deel ziekenhuis Vlissingen open (video)

Nieuwe deel ziekenhuis Vlissingen open (video)
Nieuwe deel ziekenhuis Vlissingen open (video) © OZ
Ziekenhuis Vlissingen eerste dag
VLISSINGEN - E-shuttle
De nieuwe ingang zit weer op de plek waar hij vroeger was. De afgelopen maanden zat de ingang aan de zijkant, bij het grote parkeerterrein. Vanwege de afstand die mensen nu moeten lopen zet het ziekenhuis shuttle's in van de parkeerplaats naar de ingang. Daar zijn de mensen erg blij mee: "Het is een stuk lopen en zeker als je slechte longen hebt zoals ik, is dit onmisbaar", vertelt een meneer. 
© OZ
Eerste indruk
De patiënten die vandaag in het ziekenhuis moeten zijn vinden het prachtig. "Het is veel lichter en er is meer ruimte. Het is echt heel erg mooi geworden." "Het is echt stukken beter dan het oude gedeelte. Het is nu een echt ziekenhuis. Het ruikt nog zo nieuw ook", zijn de eerste reacties. 

Aanmelden

Er is ook een nieuw algemeen aanmeldsysteem. Wie binnenkomt en een afspraak heeft moet zich aanmelden bij één van de aanmeldzuilen in de centrale hal. Door middel van het scannen van je legitimatiebewijs wordt je automatisch aangemeld dat je er bent. 
© OZ
Thema
​Het thema in het ziekenhuis is Zeeland. Overal hangen foto's van typisch Zeeuwse onderwerpen. Verder zijn de wachtbankjes in de hal zijn geïnspireerd op mosselen en het andere meubilair heeft de kleuren blauw (zee), rood (bloedkoraal) en beige (zand). 

Gastvrouwen

De komende maanden zijn er gastvrouwen aanwezig, om alle patiënten goed op weg te helpen. In het nieuwe ziekenhuis is het nog even wennen hoe je moet lopen, want ook het oude gedeelte van het ziekenhuis is nog in gebruik. "Op verschillende punten wijzen die mensen je de weg, dus je verdwaalt echt niet", vertelt een meneer die van de prikpoli komt. 

Eind 2016

De andere poliklinieken verhuizen tot en met eind dit jaar stuk voor stuk naar het nieuwe gedeelte. 'Het is een grote operatie, dat doen we niet in één keer. Er wordt trouwens aan sommige poliklinieken nog gewerkt', vertelt Rob de Cuyper.

Renovatie

De verbouwing aan het ziekenhuis startte begin dit jaar. Voor de renovatie was 20 miljoen euro nodig. De helft daarvan is opgehaald met crowdfunding. Zo'n 650 voornamelijk Zeeuwen investeerden geld in het ziekenhuis. 

Plan

Het nieuwe ziekenhuis wordt een derde kleiner dan voorheen. De focus komt in Vlissingen te liggen op zogenoemde planbare zorg. Daardoor zijn er minder patiëntenkamers nodig. De helft van het gebouw is straks voor het ziekenhuis, de andere helft kan verhuurd worden aan bijvoorbeeld een apotheek, fysiotherapeut of huisarts.