Wim helpt Paula door de bomen het bos te zien (video)

Wim helpt Paula door de bomen het bos te zien (video)
Wim helpt Paula door de bomen het bos te zien (video) © OZ
Vrijwilliger keukentafel repo goes

Keukentafelgesprek

GOES - Adviseur Wim Copper helpt maandelijks met de financiële administratie. Hij heeft voor mevrouw Groenenberg het PGB aangevraagd om haar hulp van te betalen. Maar hij heeft ook haar zorgtoeslag geregeld en was aanwezig bij het keukentafelgesprek met de gemeente. 
Vaderfiguur
Mevrouw Groenenberg neemt elke maand haar administratie door met Wim. Voor haar is hij onmisbaar. "Als er iets is, dan vraag ik: Wim kom je? En dan regelt hij het voor me, dat geeft een geruststellend gevoel", zegt mevrouw Groeneberg. "Dat is gewoon een vaderfiguur, ook al is hij jonger als ik!" 
© Man helpt vrouw met aanvragen zorg - keukentafelgesprek
ITEM Vrijwilligers keukentafel 2

Recht op ondersteuning

Ouderenbond KBO vindt dat elke gemeente in Zeeland deze onafhankelijke adviseurs aan hulpvragers moet aanbieden. Hulpvragers hebben daar wettelijk recht op. De ouderenbond constateert dat veel ouderen te bescheiden zijn als zij bij de gemeente aankloppen om zorg. Onafhankelijke adviseurs kunnen hen daarbij helpen.

Hulp inschakelen

De bond heeft in Zeeland tientallen adviseurs opgeleid, die kunnen helpen bij belastingen, zorgregelingen en keukentafelgesprekken. Omdat zij regelmatig bij mensen thuis komen om te helpen met de administratie of een gemeentelijk formulier, constateren zij soms ook andere problemen, zoals eenzaamheid, een vervuild huis of ouderenmishandeling. Dan kan er hulp worden ingeschakeld voordat de problemen escaleren.

'Slechte zaak'

Voor ouderen zijn zulke adviseurs soms van onschatbare waarde, maar ze zijn in maar zeven Zeeuwse gemeenten werkzaam. In de overige zes gemeenten zijn er geen onafhankelijke adviseurs actief. De Zeeuwse afdeling van Ouderenbond KBO vindt dat een slechte zaak.