Minderhoud grijpt net naast brons met landenteam

Minderhoud grijpt net naast brons met landenteam
Minderhoud grijpt net naast brons met landenteam © Omroep Zeeland

— Ruiters in Oranje (@RuitersInOranje)
">
'Niet genoeg'
Het was tot het laatste moment spannend. Toen het Nederlandse team klaar was, met een eindscore van 75,517 procent, lag het in de lijn van verwachtingen dat de drie teams die nog in actie moesten komen, de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië, daar nog overheen zouden gaan. "Ik ben bang dat het niet genoeg is", zei Minderhoud dan ook toen de laatste Nederlandse score bekendgemaakt werd.
Laatste rit
Maar Nederland leek toch nog de derde positie te bemachtigen toen de eerste drie dressuurruiters van het team van de VS onder de Nederlandse score bleven. Maar de laatste rit, van de amazone Laura Graves met het paard Verdades, leverde Amerika een score op van 80,364 procent, waarmee ze Nederland tot de vierde plek veroordeelde.
Eindscore
Door die goede laatste rit van de Verenigde Staten in de tweede ronde kwam de eindscore van dat land uit op 76,667 procent, dat is 1,15 procent hoger dan de eindscore van Nederland. Duitsland won met een score van 81,936 procent de gouden medaille. Het zilver ging naar Groot-Brittannië, dat land had een eindscore van 78,602 procent.
Dressuurteam
Naast Minderhoud bestaat het Nederlandse dressuurteam uit Diederik van Silfhout en Edward Gal. Het vierde teamlid, Adelinde Cornelissen, had woensdag problemen met haar paard en moest daardoor afhaken.
Benadeeld
Alle drie de overgebleven ruiters waren na afloop boos op de jury, en dan met name op het Nederlandse lid Eddy de Wolff van Westerrode. Die zou Oranje hebben benadeeld met lagere scores dan de overige zes juryleden. "Daar zakt mijn broek echt van af", mopperde Van Silfhout. "Hij hoeft ons echt niet te helpen, maar op één lijn zitten met de andere juryleden is toch niet te veel gevraagd?"
Score
In de vorige ronde scoorde Minderhoud donderdag 76,957 procent. Vrijdag was zijn score iets lager: 75,504 procent. Zelf had Minderhoud op een hogere score gerekend. "Het ging stukken beter dan gisteren. Ik had een veel beter gevoel en dacht eigenlijk dat ik wel iets meer zou hebben qua punten, dan waar ik gister mee naar huis kwam", zei Minderhoud naderhand.

— Ruiters in Oranje (@RuitersInOranje)
">

— Ruiters in Oranje (@RuitersInOranje)
">

Kür op muziek

Hoewel Minderhoud met het landenteam naast een medaille grijpt, maakt hij nog wel kans op een individuele medaille. Hij heeft zich namelijk geplaatst voor de kür op muziek. Daarvoor moest hij met zijn individuele score bij de beste achttien eindigen en hij eindigde als dertiende. De kür op muziek begint maandag om 15.00 uur, Nederlandse tijd.