Guus mag een half jaar spijbelen (video)

Guus mag een half jaar spijbelen (video)
Guus mag een half jaar spijbelen (video) © OZ
Zeilexpeditie
THOLEN - School at Sea
School at Sea biedt jongeren de mogelijkheid om schoolkennis te koppelen aan ervaringen tijdens een reis op zee. De jongeren leren van de lesstof, de expedities en het leven aan boord. Ze ondervinden aan boord hoe het is om samen te werken en als groep te opereren. Ze geven leiding, nemen verantwoordelijkheid en moeten beslissingen nemen in het belang van de groep.
© OZ
VWO
Guus zit in de vierde klas van het VWO aan het ’t Rijks in Bergen op Zoom. Het begin van 't schooljaar heeft hij nog in de schoolbanken doorgebracht. De komende maanden krijgt hij, samen met de andere 29 leerlingen, les aan boord van de Regina Maris.

Caraïben

Dat er naar de Caraïben wordt gezeild is een bewuste keuze. Het heeft vooral te maken met de wind en stroming. Daarnaast is het een interessant gebied voor de leerlingen. Op een relatief klein oppervlak vind je hier ontzettend veel verschillende landen, volkeren en samenlevingen. 
© OZ
Excursies
De leerlingen maken allerlei excursies, zoals op Cuba en Bermuda. Tijdens deze excursies leren ze veel over andere culturen. Dit wordt verwerkt in de lesstof die ze krijgen aangeboden. Er gaan ook vijf leerkrachten mee aan boord en 't Rijks verzorgt de toetsen die Guus moet maken. 
Paplepel
De scheepvaart is bij Guus met de paplepel ingegoten. Allebei zijn opa’s varen, de een op de binnenvaart de ander op de zeevaart. Zijn vader vaart en zijn moeder heeft vroeger als maritiem officier gewerkt. Op zijn zesde werd hij zelf lid van de zeeverkenners. 
© OZ
Kosten
De reis kost Guus 21.612 euro. Net als vele andere leerlingen probeert hij via fondswerving het bedrag bij elkaar te krijgen. Guus heeft bijvoorbeeld een eigen Facebookpagina waar mensen geld kunnen doneren. Ook heeft hij een aantal bedrijven benaderd om zijn reis te sponsoren.