'Vroeger gingen er wel 400 schepen per dag doorheen' (video)

'Vroeger gingen er wel 400 schepen per dag doorheen' (video)
'Vroeger gingen er wel 400 schepen per dag doorheen' (video) © OZ
© OZ

Organisatie

HANSWEERT - De organisatie van de festiviteiten is in handen van een aantal vrijwilligers, waaronder Jan de Vries uit Hansweert. Hij heeft 22 jaar als verkeersleider gewerkt op het sluizencomplex.
Verkeerstoren
De Vries zorgde er met z'n collega's voor dat alle schepen op een veilige manier het sluizencomplex in en uit konden varen. Vanuit zijn toren heeft hij duizenden schepen voorbij zien komen. Die toren staat er niet meer. Na de opening van het nieuwe sluizencomplex in 1987, met een nieuwe verkeerstoren, was de oude toren overbodig. 
150 jaar kanaal
Eerbetoon
Volgens de Vries was het de bedoeling de oude verkeerstoren ergens anders terug te plaatsen als eerbetoon. Maar door de slechte staat waarin de toren verkeerde was dat niet verantwoord en is ze gesloopt. Erg jammer, volgens De Vries. "Er verdween hiermee een stukje nostalgie en een groot deel van m'n leven. Gelukkig heb ik de foto's nog."
© OZ
Handel
Wemeldinge en Hansweert waren voor oktober 1866, toen het Kanaal door Zuid-Beveland werd geopend, typische agrarisch dorpen rond de kerk. Door de komst van het kanaal bloeide de economische handel op. 

Kroegen

Behalve de parlevinkers, die allerlei waren verkochten aan de afgemeerde schippers, verdiende ook de plaatselijke middenstand goed aan het drukke scheepvaartverkeer. De vele kroegen, waar de scheepslieden tijdens het wachten gretig innamen, leveren Hansweert zelfs de bijnaam 'Klein Antwerpen' op.
150 jaar kanaal 2
Kanalen
Het Kanaal door Zuid-Beveland was ooit één van de drukst bevaren kanalen van West-Europa. Vooral bij de sluizen in Wemeldinge en Hansweert was het een en al bedrijvigheid. In de hoogtijdagen van het kanaal gingen er wel 400 schepen per dag door de sluizen. Dat aantal nam af door de komst van het Schelde-Rijn Kanaal in 1975. Daarmee verdween ook de bedrijvigheid in beide dorpen. Wat resteert, zijn de verhalen.
© OZ

Festiviteiten

Alle festiviteiten die in september en oktober in Wemeldinge en Hansweert plaatsvinden rondom het 150 jarig bestaan van het Kanaal door Zuid-Beveland, zijn terug te lezen op www.kanaal1866.nl

Beelden

De historische beelden die in dit artikel worden getoond, zijn van Stichting Jewannes de Groene uit Wemeldinge. Een stichting die tot doel heeft om de door de oprichter van de stichting, de heer J.C de Groene gemaakte dorpsfilms over Wemeldinge te bewaren en zo mogelijk om de vijf jaar te vertonen.