Zeeland wordt wakker: Strandpaviljoens, voornamen en een gouden paard

Zeeland wordt wakker: Strandpaviljoens, voornamen en een gouden paard
Zeeland wordt wakker: Strandpaviljoens, voornamen en een gouden paard © OZ
Atoombunker Terneuzen
Atoombunker Terneuzen © Omroep Zeeland
Door de bouw van de nieuwe sluis bij Terneuzen moet ook de atoombunker van het sluizencomplex worden gesloopt. De bunker is gebouwd in de tijd van de koude oorlog, zodat de sluizen ook na een nucleaire aanval gebruikt konden worden. De bunker moest de sluismedewerkers beschermen tegen de straling van een kernbom, dus niet tegen de ontploffing.
Namen
Namen © OZ

Echt Zeeuws

Jan en Marie zijn echte Zeeuwse voornamen, vinden de leden van het ZBpanel, het enqueteplatform van ZB Planbureau. Maar ook Kees, Ko, Leuntje en Maatje worden vaak genoemd.
Fotowand Valegro
Fotowand Valegro © OZ

Gouden paard

Joop en Maartje Hanse zijn apetrots op Valegro, het paard dat veertien jaar geleden in hun stal in Burgh-Haamstede werd geboren en gisteravond voor de tweede keer goed was voor Olympisch goud. Met de Engelse Charlotte Dujardin op zijn rug vormde Valegro verreweg de beste combinatie in Rio.
Hans Peter Minderhoud met Glock's Johnson
Hans Peter Minderhoud met Glock's Johnson © Omroep Zeeland

Zonder medaille

Dressuurruiter Hans Peter Minderhoud, afkomstig uit Westkapelle, heeft in Rio bij de kür op muziek de beste Nederlandse prestatie geboekt. Met Glock's Johnson werd hij negende. Het betekent dat Minderhoud zijn tweede Olympische Spelen afsluit zonder medaille.

Weer

Na eerst een paar wolkenvelden in de vroege ochtenduren is het vandaag verder vrij zonnig en droog. Er waait een matige wind uit noordoostelijke richtingen en het wordt 22 à 23 graden.