'Mathilde paste nergens bij en dat heeft mij geïnspireerd' (video)

Boek Mathilde Willink
AMSTERDAM - Muze
Mathilde Willink is in 1938 geboren in Terneuzen als Mathilde de Doelder en werd op latere leeftijd de 'muze' van schilder Carel Willink. Ze was een opvallende verschijning in het Amsterdamse nachtleven. Mathilde stierf op 39-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden. 

Fascinatie


De fascinatie voor Mathilde Willink begon voor Lisette de Zoete op de Kunstacademie in 1999. "De vrijheid die Mathilde uitstraalde en die ik bij haar zag, was precies wat ik op dit moment nodig had. Mathilde paste nergens bij en dat heeft mij enorm geïnspireerd." 

Biografie

Die fascinatie heeft er uiteindelijk toe geleid dat De Zoete een biografie heeft geschreven over, zoals ze zelf zegt, dit fenomeen uit de jaren zeventig. "Het lijkt wel alsof er over iedereen een biografie wordt geschreven." In de ogen van De Zoete ontbrak er dus nog eentje. De kunstenares heeft zich de afgelopen drie jaar opgesloten in haar atelier om de biografie te schrijven. Het werd de biografie 'Mathilde, Muze, Mythe, Mysterie' van 400 pagina's. 
Boek Mathilde Willink
Vrijheid
De Zoete heeft in die jaren veel geleerd. Zo heeft ze nog meer respect voor haar gekregen. Vooral om wie zij was en hoe zij in het leven stond. Het woord wat haar het meest is bijgebleven is 'vrijheid'. "Mathilde was iemand die het leven liet stromen en zich niet conformeerde aan anderen. Ik probeer dat ook in mijn leven toe te passen en probeer de regels die ik mezelf opleg, onbewust of bewust, los te laten."
boek Mathilde Willink

Hart

De biografie is niet het einde van haar fascinatie voor Mathilde Willink. De kunstenares heeft wel een soort van rust gevonden. "Ik heb voor haar gedaan wat ik nodig vond. Het extreem verzamelen van materiaal voor de biografie en de drang om te schrijven is er niet meer. Maar ze zit in m'n hart en zal altijd verweven blijven in mijn leven."
© OZ