Zeeuwse filmmaker is jaar lang fulltime buurman (video)

Zeeuwse filmmaker is jaar lang fulltime buurman (video)
Zeeuwse filmmaker is jaar lang fulltime buurman (video) © OZ
film Marnix Haak

Buren

AMSTERDAM - Als filmmaker wil Haak de verhalen van de straat, de bewoners, hun gebruiken, beslommeringen en hun gang van zaken vertellen. Hij woont al twee jaar in de Javastraat en kwam tot de ontdekking dat hij zijn buren helemaal niet kent. Hij had ook geen idee in wat voor soort straat hij woont, wat er leeft onder de bewoners en hoe ze met elkaar omgaan. "Daar wil ik verandering in brengen. Ik hoop dat mijn project een sneeuwbaleffect teweeg brengt in de straat en dat mensen ook wat meer contact maken met elkaar. Overigens, zonder moralistisch te zijn."
Javastraat
"De Javastraat is eigenlijk de wereld in het klein. Er wonen en werken mensen vanuit de hele wereld. Het is een mix aan culturen. Er zijn bedrijven, winkels, cafés en restaurants, dus er is elke dag veel bedrijvigheid op straat. Bovendien is het een plek boordevol verhalen", vertelt Haak.

Onderwerpen

Hij heeft al zo'n 200 mogelijke onderwerpen bedacht, maar laat zich vooral leiden door wat hij aantreft op straat. Om enig overzicht te houden op alle onderwerpen die zich aandienen heeft hij in zijn woonkamer een grote agenda op de muur getekend. Met schilderstape geeft hij alle mogelijke onderwerpen een datum, zoals bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas, vuurwerk, oud en nieuw en natuurlijk Ramadan.
film Marnix Haak

Monteren

Als Haak een filmpje heeft opgenomen gaat hij naar huis om het te monteren. Hij heeft speciaal voor het project een montageset aangeschaft, zodat hij niet afhankelijk is van derden. "Ik wil het ook niet door een ander laten monteren. De montage maakt ook onderdeel uit van het project. En daarnaast heb ik een bepaalde stijl van monteren, waardoor de filmpjes mijn handtekening hebben.
film Marnix haak
Druk
Haak merkt dat vooral het monteren van de filmpjes erg tijdrovend is en een bepaalde druk geeft. "Als ik een filmpje heb opgenomen moet ik het direct gaan monteren, omdat het binnen 24 uur online moet. Daarnaast moet ik ook tussendoor onderwerpen voorbereiden en afspraken maken. Ik merk nu al dat ik een beetje slaap te kort kom." Hij hoopt dan ook dat er de komende maanden een bepaalde 'workflow' ontstaat, zodat hij ook zo nu en dan even kan ontspannen.
film Marnix Haak

Aftelklok

In zijn woonkamer staat een grote digitale aftelklok die precies aangeeft hoeveel dagen, uren, minuten en seconden hij nog in de Javastraat moet doorbrengen. "In eerste instantie vond ik het maar niks dat die klok er stond. Het maakte me een beetje onrustig. Maar inmiddels ben ik er aan gewend en vind ik het eigenlijk wel fijn."

Sponsoren

Om het komend jaar in z'n levensonderhoud te kunnen voorzien is hij op zoek gegaan naar sponsoren. Inmiddels zijn er zo'n negentig mensen die hem financieel steunen. Daarnaast heeft hij subsidie gekregen van het Stadsdeel Oost Amsterdam. 
Internet
De filmpjes die Haak maakt zijn elke dag te zien op jaffajaffa.nl. Hieronder het verslag van dag 15.
film Marnix Haak