Sam moet kinderen gezonder laten drinken

Minder zoete drankjes, meer water. De GGD is in Zeeland begonnen met een project om kinderen meer gewoon water te laten drinken. Daar worden ze niet dik van en het is nog beter voor het gebit ook. Op zestien basisscholen in de provincie wordt daarom 'Sam de Waterman' erbij gehaald, zo ook op de Kohnstammschool in Goes.

"In het Sam de Waterman-voorleesboek zitten twaalf verhaaltjes waarin Sam allerlei avonturen met water beleeft. Zodat kinderen leren wat water allemaal kan doen, waar water goed voor is. En na het lezen van zo'n verhaal gaan de kinderen samen drinken uit een Sam de Waterman-bidon", vertelt Janneke van Schaik van de GGD. Bij het project hoort ook een lied.

Sam de Waterman

Positieve resultaten

Volgens Van Schaik is het project ontwikkeld in samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Het is vorig jaar uitgeprobeerd op een paar basisscholen in Zeeland en in Amsterdam. De resultaten waren positief." Daarna heeft een jeugdverpleegkundige dit project opgepakt en er hard aan gewerkt om dit project verder uit te zetten.

De HZ in Vlissingen is ook bij het waterdrinkproject betrokken. Studenten van die hogeschool doen onderzoek naar het effect van Sam de Waterman.

Reageren