​We roken per dag 4,5 sigaret mee door vieze lucht

Meeroken
Meeroken © Omroep Zeeland

Berekening

OOST-SOUBURG - Voor de berekening gebruikte Milieudefensie gegevens over de luchtkwaliteit van 393 Nederlandse gemeenten. Met een wetenschappelijk rekenmodel werden de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht vergeleken met die van meeroken. 

Rookverbod

Het meeroken van sigaretten komt de laatste jaren steeds minder vaak voor door het rookverbod in openbare gelegenheden. Milieudefensie stelt dat het voor de gezondheid niet uitmaakt of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen komen in beide gevallen voor. Bram van Liere van Milieudefensie: “Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.”

Landelijk

De gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door de vervuilde lucht is in Zuid-Holland het grootst. Hier ligt ook de 'meerookhoofdstad' van Nederland, namelijk Rotterdam (6,8 sigaretten). Voor de gezondste lucht moeten we in Friesland zijn. Hier ligt de schoonste gemeente van Nederland: Vlieland (2,8 sigaretten). De hele lijst met alle gemeentes in Nederland is te vinden op de website van Milieudefensie.