Vissers: we worden verbannen van de zee (video)

Vissers: we worden verbannen van de zee (video)
Vissers: we worden verbannen van de zee (video) © Omroep Zeeland
Actie Zeeuwse visserij internet 1

Genoeg is genoeg

THOLEN - Voor de visser is het welletjes. Het gebied waar Schot kan vissen wordt steeds kleiner door nieuwe regels en de bouw van windmolenparken. En daar bovenop ook nog de pas ingevoerde aanlandplicht. 

Aanlandplicht

De Europese wet over de aanlandplicht wordt in delen ingevoerd tussen 2016 en 2019. Noordzeevissers zijn verplicht om ongewenste bijvangst mee te nemen naar de haven. Nu alleen nog te kleine tongen maar uiteindelijk moet alle bijvangst worden aangevoerd. 
Visser Job Schot uit Tholen is voorzitter van de actie van Eendracht Maakt Kracht (EMK)
Visser Job Schot uit Tholen is voorzitter van de actie van Eendracht Maakt Kracht (EMK) © Omroep Zeeland

Geld

Normaal worden te kleine vissen overboord gegooid. Maar nu ze aan land moeten worden gebracht zijn vissers geld en tijd kwijt aan het selecteren van de bijvangst en het vervoeren. Met de bijvangst aan boord kan er minder verkoopbare vis mee. De boot is sneller vol.

Actie

Meer dan tweehonderd vissers uit heel het land hebben zich bij de actie van de Thoolse visser aangesloten. Het idee om actie te voeren tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam was geboren. Uiteindelijk vindt de manifestatie een week eerder dan gepland plaats.
Eendracht Maakt Kracht
Op zaterdag 27 augustus gaan er zo'n vijftig kotters richting de haven. Daar zitten zeven Zeeuwse boten bij. Hoewel de aanlandplicht al deels van kracht is, is het volgens de groep Eendracht Maakt Kracht (EMK) nog niet te laat om in actie te komen. 
Actie Zeeuwse visserij internet 2

Stichting de Noordzee

De vissers zijn overduidelijk tegen, maar milieuorganisaties omarmen de aanlandplicht. Anne Doeksen uit Zierikzee werkt voor Stichting de Noordzee. De stichting vindt het een goed initiatief om de visserij een stukje duurzamer te maken. Het gaat op dit moment goed met de visstand in de Noordzee. Maar door de aanlandplicht zou het nog een stukje beter worden. De vissers worden namelijk gedwongen om na te denken over nieuwe methodes om selectiever te vissen. 
Actie Zeeuwse visserij internet 3

Persconferentie

De Zeeuwse kotters zijn inmiddels al vertrokken naar Stellendam. Daar bereiden ze de actie nog voor om zaterdag te vertrekken richting Rotterdam. Tien kotters van het bestuur meren daadwerkelijk aan bij de HAL-kade in de stad om een persconferentie te geven en vis uit te delen.