Provincie Zeeland op de vingers getikt om paramotorvliegen

Provincie Zeeland op de vingers getikt om paramotorvliegen
Provincie Zeeland op de vingers getikt om paramotorvliegen © OZ
Paramotor 2
Paramotor 2 © OZ

Rust in het buitengebied

DEN HAAG - Een vliegschool had een rechtszaak aangespannen tegen het besluit van de provincie om het opstijgen en landen van paramotorvliegtuigjes buiten luchthavens te verbieden. Volgens de provincie mag dit alleen gebeuren bij evenementen, en niet het hele jaar door. Zeeland wil graag de rust bewaren in het buitengebied en is van mening dat de vliegtuigjes de natuur teveel verstoren.

Eerst onderzoek

Volgens de Raad van State moet het College van Gedeputeerde Staten eerst onderzoek doen naar het geluid dat verschillende luchtsporten produceren, om het verbod op stijgen en landen buitenluchthavens te onderbouwen. Het college is ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Snorvliegtuigen

Paramotors (ook wel snorvliegtuigen of gemotoriseerde schermvliegtuigen genoemd) zijn luchtvaartuigen waarbij de vlieger een parapente of scherm gebruikt om te vliegen. Dit scherm lijkt op een parachute, maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Door gebruik te maken van een lichte motor met propeller kan er zelfstandig gestart worden. De benen zijn hierbij dus letterlijk het landingsgestel.