Terneuzense drugsdealers hoeven niet de cel in

Terneuzense drugsdealers hoeven niet de cel in
Terneuzense drugsdealers hoeven niet de cel in © OZ
De rechtbank in Middelburg
De rechtbank in Middelburg © OZ

Voorwaardelijk

MIDDELBURG - Ook kregen de mannen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 270 dagen. 

Huiszoekingen

De rechtbank acht het bewezen dat de drie Terneuzenaren, twee 24-jarige tweelingbroers en een 23-jarige kennis van hen, vanuit meerdere woningen aan de Vondelstraat in Terneuzen handelden in drugs. 
© OZ

Overlast

De agenten troffen bij huiszoekingen ruim duizend xtc-pillen, een kilo speed, een kilo wiet, een halve kilo hash en een paar gram cocaïne aan. Ook werd er een geldbedrag van 10.000 euro in beslag genomen. Het dealen zorgde volgens de politie voor veel overlast in de wijk.

Geldproblemen

Het begon allemaal begin 2015 met wietteelt. Eén van de twee broers had geldproblemen en zag in de wietteelt een manier om daarvan af te komen. Maar in plaats daarvan verergerde zijn situatie alleen maar. Hij bouwde schulden op bij drugscriminelen, die hem op den duur gingen bedreigen.
Onder dwang
Hij verklaarde dat hij onder dwang verdovende middelen is gaan verkopen, waarvan de opbrengst naar de schuldeisers ging. Zijn broer verklaarde dat hij ook drugs is gaan verkopen, omdat hij zijn tweelingbroer wilde helpen om zijn schuld af te lossen.
Bedreigd en geïntimideerd 
Het derde lid van het dealers-trio, de 23-jarige kennis van de broers, leefde destijds op straat en is hen ook gaan helpen met de verkoop van drugs. Alle drie werden ze bedreigd en geïntimideerd door de schuldeisers, waardoor zij niet meer durfden te stoppen met de drugshandel. 
Smokkelen
Het vonnis viel lager uit dan de eis. Het Openbaar Ministerie eiste eerder achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Volgens het OM hadden de drie zich ook schuldig gemaakt aan het de grens over smokkelen van drugs, maar daar is de rechtbank het niet mee eens.
Lees ook: Celstraffen voor drugshandel Terneuzen geëist

Belgisch kenteken 
Het OM baseerde zich op waarneming van een auto met een Belgisch kenteken die na een bezoek aan één van de drie drugspanden aan de Vondelstraat de grens over ging naar België. Maar volgens de rechtbank is niet vastgesteld of ze daar daadwerkelijk drugs hebben gekocht en de grens over hebben meegenomen. 

Heroïne
Volgens het OM handelden de drie ook in heroïne, maar de rechter vindt de gebruikte tests onvoldoende om aan te tonen dat het bij de aangetroffen stoffen inderdaad om die zeer verslavende harddrugs gaat. Daarom werden de drie dealers vrijgesproken van het bezitten en verhandelen van heroïne.
Verminderd toerekeningsvatbaar 
Ook nam de rechter in het vonnis mee dat de tweelingbroers beiden verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Na een moeilijke jeugd met opvang in tehuizen en pleeggezinnen, hebben ze nu beide persoonlijkheidsstoornissen, blijkt uit een psychiatrisch rapport. 
Beïnvloedbaar
Door die persoonlijkheidsstoornissen zijn de twee broers erg beïnvloedbaar. Ze waren daardoor bevattelijk voor zowel de mooie praatjes als de dreigementen van de schuldeisers. De broers moeten van de rechtbank onder toezicht worden gesteld van reclassering en zich tijdens de proeftijd onder behandeling stellen van een psychiatrische zorginstelling zoals Emergis of RGC Zeeuws-Vlaanderen.
Reclassering
De kennis van de broers werkte niet mee aan een psychologisch rapport. Daardoor konden zijn eventuele persoonlijkheidsstoornissen niet worden meegewogen in het vonnis. Hij wordt op advies van reclassering niet onder toezicht gesteld, omdat hij goed heeft meegewerkt met de reclassering sinds de drie in maart de rest van het proces thuis mochten afwachten.
Verwarring
Bij de zitting waarbij dat werd bekendgemaakt zorgden de tweelingbroers nog voor verwarring. Omdat de twee dezelfde geboortedatum hebben en dezelfde voorletter was er een fout gemaakt bij het ophalen van de verdachten. Daardoor ontbrak één van de broers. Hij moest eerst worden opgehaald voor de zitting kon beginnen.